Μετάφραση- translation this blog

Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018

Ρογκατσάρια 2018 (φώτο+βίντεο)Αναβίωση του εθίμου των «Ρογκατσαριών» έγινε φέτος (επιτέλους) στο Μεγάλο Σειρήνι Γρεβενών, από την πρωτοβουλία νεαρών που συμμετέχουν στον αθλητικό σύλλογο «Α.Ο. ΣΕΙΡΗΝΑ», ενώ οι υπόλοιποι σφυρίζαμε αδιάφορα. Το έθιμο που αποτελούσε την κορυφαία εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάλου Σειρηνίου «ΤΟ ΛΕΙΨΟΚΟΥΚΙ», εγκαταλείφθηκε τα τελευταία χρόνια, «ένεκα της κρίσης¨, που έλεγε και ο συγχωρεμένος Ντέρος. Πρόφαση ήταν κυριολεκτικά, αφού περιχαρακωθήκαμε όλοι μας στα ατομικά μας συμφέροντα και αδιαφορήσαμε για τα κοινά. ΄Οποιος όμως ξεχνάει τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα, δεν μπορεί να πάει μπροστά. Πρέπει να
κοιτάξουμε τα τοπικά μας ζητήματα και δεν μας φταίει κανένας Δήμαρχος, καμία κυβέρνηση, φταίμε πρωτίστως ΕΜΕΙΣ. Κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα φέτος, με τη ζεστασιά και το χαμόγελο που μας υποδέχθηκε ο κόσμος σ’ όλα τα σπίτια του χωριού και υποδέχθήκαμε «παραδοσιακά» και με τον καλύτερο τρόπο την έλευση του νέου έτους, εκφράζοντας την αισιοδοξία των κατοίκων του Μεγάλου Σειρηνίου για μια καλύτερη δημιουργική νέα χρονιά.
Στην αναβίωση του εθίμου μέχρι το 1979, έτος ίδρυσης του Συλλόγου, συμμετείχαν οι νέοι οι οποίοι είχαν πρόσκληση για να καταταγούν στο στρατό. Από το 1979 έως και σήμερα η αναβίωση του εθίμου τελούσε υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου, με την αμέριστη συμπαράσταση του Α.Ο. ΣΕΙΡΗΝΑ. ΄Ολοι οι κάτοικοι περίμεναν τα Ρογκατσάρια και σε κάθε σπίτι προσφέρονταν τοπικό κρασί, παραδοσιακοί μεζέδες και γλυκίσματα.
Μια ομάδα νεαρών λοιπόν, φέτος μας έβαλε «γυαλιά». Τους ευχαριστούμε θερμά για την πρωτοβουλία τους και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Α.Ο. ΣΕΙΡΗΝΑ, Δημήτρη Γιώτα, που ήταν ο συντονιστής.Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ευχόμαστε σε όλους τους Γρεβενιώτες «Καλή χρονιά, υγεία και ευτυχία».
Φώτης ΜπαζάκαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου