Μετάφραση- translation this blog

Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Ο λόφος του Βούδα!

Σκεπάστηκε ένα τεράστιο άγαλμα και φαίνεται μόνο το κεφάλι!

Σε έναν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς έχει μετατραπεί το νεκροταφείο Μακομανάι (Makomanai) στο Χοκάιντο, μετά από εικαστική παρέμβαση του αρχιτέκτονα Ταντάο Άντο (Tadao Ando).
Το νεκροταφείο βρίσκεται στα περίχωρα του Σαπόρο, και στην είσοδό του  έχει κατασκευαστεί εδώ και 15 χρόνια το τεράστιο πέτρινο άγαλμα του Βούδα, που έχει ύψος 13,5 μέτρα και βάρος 1.500 τόνους.
Όταν οι αρμόδιοι του νεκροταφείου θέλησαν να αυξήσουν τις
επισκέψεις, ζήτησαν τη βοήθεια του Ando. Και αυτός είχε μια μεγάλη και τολμηρή ιδέα: να κρύψει το άγαλμα!
«Η ιδέα μας ήταν να καλύψουμε τον Βούδα κάτω από το κεφάλι με ένα λόφο από φυτά λεβάντας», δήλωσε ο Ando. Και ο «λόφος του Βούδα» αποτελείται από 150.000 λεβάντες.
Μόνο η κορυφή του κεφαλιού του αγάλματος προβάλει από το στρογγυλό κτίσμα, δημιουργώντας μια οπτική σύνδεση μεταξύ των φυτών της λεβάντας και των μαλλιών στο κεφάλι του Βούδα.
Για να δουν το υπόλοιπο άγαλμα, οι επισκέπτες πρέπει να περιηγηθούν σε μια σήραγγα μήκους 40 μέτρων που οδηγεί στη ροτόντα η οποία το περιβάλλει και γύρω από μια τεχνητή λίμνη.
«Η πρόθεση του σχεδιασμού ήταν να δημιουργήσουμε μια ζωντανή χωρική ακολουθία, ξεκινώντας από τη μακρά προσέγγιση μέσω της σήραγγας, ώστε να αυξήσει στους επισκέπτες την προσδοκία για το άγαλμα, το οποίο είναι αόρατο από έξω», εξηγεί ο Ando.
Ο διάσημος Ιάπωνας αρχιτέκτονας κατηγοριοποιεί το έργο του ως κομμάτι αρχιτεκτονικής τοπίου, με την εμφάνισή του να αλλάζει ανάλογα με την εποχή του χρόνου.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι η περιοχή γεμίζει πράσινο και ανθισμένη λεβάντα, ενώ τους χειμερινούς μήνες το νεκροταφείο είναι τυλιγμένο σε μια «κουβέρτα» χιονιού.
Πηγές: Spoon & Tamago και Designboom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου