Μετάφραση- translation this blog

Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Το γλυκό που λίγοι μπορούν να γευτούν!

Βρίσκεται και αυτό σε εμπάργκο!
Η βασανισμένη λωρίδα της Γάζας διαθέτει ένα εξαιρετικό παραδοσιακό γλυκό, όπως λένε όσοι το δοκίμασαν, αλλά λίγοι μπορούν να απολαύσουν, καθώς οι Ισραηλινοί δεν επιτρέπουν την εξαγωγή τροφίμων.
Το γλυκό ονομάζεται Κνάφα (knafa), και παρασκευάζεται σε ζαχαροπλαστεία οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν δίνουν τη συνταγή και ισχυρίζονται πως οι πρόγονοι τους το έφτιαχναν από τον 7ο
αιώνα.
Η οικογένεια του Αμπού Αλ Σαούντ και του Μαχμούτ Σακαλάχ, που είναι οι σημερινοί συνεχιστές της παράδοσης του γλυκού, παρασκευάζουν στα ζαχαροπλαστεία τους στη Γάζα αυτό το επιδόρπιο από το 1896.
Όμως, ισχυρίζονται ότι οι ρίζες του είναι εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν μια σύντροφος του προφήτη Μωάμεθ ήθελε ένα γλυκό και της παρουσίασαν την knafa.
Η knafa αποτελείται από ζύμη που περιλαμβάνει τυρί, σιμιγδάλι, καρύδια, μοσχοκάρυδο, κανέλα και ένα εξαιρετικό σιρόπι.
Σύμφωνα με τον Σακαλάχ «δεν πρόκειται μόνο για τα υλικά, αλλά πώς είναι μαγειρεμένα». Την ακριβή συνταγή δεν τη δίνει αλλά όπως περιέγραψε η παρασκευή του γλυκού ξεκινάει με μια βάση ψημένου και αλεσμένου σιμιγδαλιού, που ανακατεύεται με γάλα.
Στη συνέχεια, η ζύμη χύνεται πάνω από ένα μεγάλο λαδωμένο τηγάνι, ακολουθούμενο από ένα μείγμα κανέλας, ζάχαρης και μοσχοκάρυδου και ένα στρώμα φιστίκια ή καρύδια.
Στη συνέχεια, όλα πιέζονται από ένα μικρότερο τηγάνι και τοποθετούνται πάνω από ένα μεγάλο ταψί, όπου ψήνονται για περίπου 20 λεπτά. Η τελική φάση είναι μια στρώση με σιρόπι ζάχαρης.
Σήμερα για να μπει ή να βγει κανείς από τη Γάζα χρειάζεται ειδική άδεια. Αλλά ιστορικά, αυτή η απομονωμένη περιοχή ήταν ένα σταυροδρόμι μετακινήσεων και εμπορίου.
Στην αρχαιότητα, η Γάζα ήταν το κύριο λιμάνι κατά μήκος της Μεσογείου και σημείο πρόσβασης για τους ταξιδιώτες και τους εμπόρους στη διαδρομή προς το Λίβανο, τη Συρία, την Αραβική Χερσόνησο ή την Αφρική.
Μοιραία, η κουζίνα του με μοναδικούς συνδυασμούς εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει αυτό το παρελθόν. Βέβαια, σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο επιδόρπιο.
Μετά από δεκαετίες κυριαρχίας από τους Τούρκους, τους Βρετανούς και τους Αιγυπτίους, το Ισραήλ κατέλαβε στη συνέχεια τη Γάζα το 1967 και ακολούθησε σειρά πολεμικών συγκρούσεων.
Σήμερα, το Ισραήλ περιορίζει τα περισσότερα σημεία διέλευσης των συνόρων και «δεν επιτρέπεται η εξαγωγή τροφίμων από τη Γάζα για ρυθμιστικούς σκοπούς», σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης του.
Ανεπίσημα, όμως, οι ταξιδιώτες μπορούν να περάσουν μισό κιλό γλυκά ή περίπου δύο μεγάλα κομμάτια Knafa Arabiya.
Καθώς η Γάζα έχει καταστεί πιο κλειστή, οι γεύσεις της Knafa είναι σχετικά άγνωστες, ακόμα και σε πολλούς Παλαιστίνιους.
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου