Μετάφραση- translation this blog

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Οι δίαιτες των φυλών θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για καλή υγεία;


Τι διαπίστωσε επιστήμονας.
Τα τελευταία χρόνια δίνεται ολοένα και περισσότερο έμφαση στην υγεία των εντέρων. Και σήμερα, ένας ειδικός προτείνει να τρώμε σαν κυνηγοί-συλλέκτες.
Ο Τιμ Σπέκτορ (Tim Spector), από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, πέρασε τρεις ημέρες με τους ανθρώπους Χάντζα (Hadza). Είναι μία από τις τελευταίες προ-αγροτικές κοινωνίες του
κόσμου, οι οποίοι ζουν στη σαβάνα, σε μικρές ομάδες.
Η διατροφή τους αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, θηράματα και πουλιά που κυνηγούν. Μάλιστα, οι επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι Χάντζα έχουν τα πιο ποικίλα βακτηρίδια εντέρων από οποιαδήποτε άλλη φυλή στον κόσμο και δεν υποφέρουν από πολλές παθήσεις των δυτικών, ανάμεσά τους ο διαβήτης και το άσθμα.
«Οι Χάντζα έχουν τα πιο υγιεί κόπρανα στον κόσμο από την άποψη της ποικιλομορφίας», δήλωσε ο καθηγητής Σπέκτορ, οποίος εξεπλάγη ευχάριστα από την επίδραση που είχε η δίαιτά τους στον οργανισμό του.
Για τρία εικοσιτετράωρα, τράφηκε με κόνδυλους, ακανθόχοιρους, φρούτα μπάομπαμπ και πουτίγκες από άγριο μέλι και φρούτα.
Ο καθηγητής διαπίστωσε ότι είχε κερδίσει 20% περισσότερους τύπους μικροβίων! Ο μέσος άνθρωπος Χάντζα έχει 40% περισσότερους από τους δυτικούς.
«Εάν έτρωγα ακριβώς αυτά τα τρόφιμα στο βόρειο Λονδίνο για μερικές εβδομάδες, θα έβλεπα το ίδιο αποτέλεσμα; Πιθανότατα όχι», είπε ο καθηγητής Σπέκτορ.
«Οι Χάντζα δεν χρησιμοποιούν σκεύη, δεν αποστειρώνουν τίποτε, κι όλα ρίχνονται στη φωτιά, στο δέρμα», επισήμανε.
Ο καθηγητής πιστεύει ότι έχουμε εμμονή με την υγιεινή και θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο χαλαροί στον τρόπο που τρώμε.
«Δεν είναι μόνο το φαγητό, είναι η ύπαιθρος, ο μη αποστειρωμένος τρόπος ζωής», εξήγησε. «Ίσως, να χρειάζεται να επιστρέφουμε περιστασιακά στις ρίζες μας», τόνισε ο Σπέκτορ. «Να κάνουμε κάμπινγκ με τα παιδιά και να βρωμίζουμε», πρόσθεσε.
Φυσικά, το πείραμά του δεν ήταν μια μεγάλη μελέτη, όμως δίνει τροφή για σκέψη.
Πηγή: Independent / Εικόνες Pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου