Μετάφραση- translation this blog

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Η «συζυγική φυλακή»!


Έστελναν εκεί όσους ήθελαν να χωρίσουν!
Μια «φυλακή» που λειτουργούσε σαν σύμβουλος γάμου, υπήρχε τον Μεσαίωνα στη Ρουμανία. Εκεί, ο επίσκοπος έστελνε τα ζευγάρια που βρίσκονταν στα πρόθυρα του διαζυγίου, για να ανανεώσουν τη σχέση τους και να μη χωρίσουν!
Η «συζυγική φυλακή» είχε μικρά δωμάτια, όπου κλείνονταν όσοι
ήθελαν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία και μοιράζονταν τα πάντα, καθώς υπήρχε ένα μικρό κρεβάτι, ένα μαξιλάρι, μια καρέκλα κλπ.
Η πρώτη εντύπωση είναι πως ήταν κάτι το εφιαλτικό, ωστόσο τα αρχεία δείχνουν ότι αυτή η μορφή συμβουλευτικής γάμου στην Τρανσυλβανία ήταν αρκετά αποτελεσματική, καθώς μέσα σε 300 χρόνια υπήρξε μόνο ένα διαζύγιο!
Η «φυλακή» βρισκόταν στο γραφικό χωριό Μπιερτάν (Biertan), όπου τα πάντα μοιάζουν σαν να έχουν παγώσει στο χρόνο.
Οι άμαξες και τα καροτσάκια εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής και οι κάτοικοι συγκεντρώνονται για να εμπορεύονται τα προϊόντα τους σε πλακόστρωτους δρόμους.
Στην καρδιά του χωριού, μια οχυρωμένη εκκλησία του 15ου αιώνα σκαρφαλωμένη στην κορυφή του λόφου.
Μέσα σε ένα από τα οχυρωματικά της τείχη, βρίσκεται ένα μικρό κτίριο με ένα δωμάτιο, μόλις μεγαλύτερο από ένα κελάρι.
Επί 300 χρόνια, τα ζευγάρια των οποίων οι γάμοι ήταν στα όρια της διάλυσης κλειδώνονταν εκεί για έξι εβδομάδες από τον τοπικό επίσκοπο, ελπίζοντας ότι θα λύσουν τα προβλήματά τους και θα αποτραπεί ένα διαζύγιο.
Σήμερα, η μικρή, σκοτεινή «φυλακή» είναι μουσείο. Το δωμάτιο έχει χαμηλά ταβάνια και χοντρά τοιχώματα και είναι αραιά εξοπλισμένο με τραπέζι και καρέκλα, ένα μπαούλο και ένα παραδοσιακό κρεβάτι που φαίνεται αρκετά μικρό, σαν να είναι παιδικό.
Δεδομένου ότι τα ζευγάρια επιχειρούσαν να διορθώσουν τους γάμους τους μέσα σε αυτό το μικρό χώρο, έπρεπε να μοιραστούν τα πάντα, από ένα μόνο μαξιλάρι και μια κουβέρτα μέχρι το μοναδικό τραπέζι.
Ο Λουθηρανισμός, η θρησκεία των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας, επέτρεπε το διαζύγιο κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως η μοιχεία, αλλά οι ιερείς προσπαθούσαν να μη διαλυθούν οι γάμοι.
Έτσι, ένα ζευγάρι που επιδίωκε το διαζύγιο επισκεπτόταν τον επίσκοπο, ο οποίος το έστελνε στη «συζυγική φυλακή» για να δει αν οι διαφορές τους θα μπορούσαν να συμφιλιωθούν πριν δοθεί διαζύγιο.
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου