Μετάφραση- translation this blog

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Ο δάσκαλος που κάνει γκράφιτι!


Χρησιμοποιεί την street art για κοινωνική αλλαγή!
Ο Τζόε Κάσλιν (Joe Caslin) έχει προκαλέσει αίσθηση στην πατρίδα του, την Ιρλανδία, με τα τεράστια έργα του που δημιουργεί πάνω σε μεγάλες επιφάνειες, ακόμα και ιστορικών κτιρίων ή πανεπιστημίων.
Ο Caslin ασχολείται στις τοιχογραφίες του με θέματα που αφορούν την ιρλανδική κοινωνία, και με τα εξαιρετικά σχέδια του, παρεμβαίνει στα δρώμενα.
Έγινε γνωστός το 2015 με τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας, στην
οποία απεικπονιζε δύο άντρες που αγκαλιάζονταν. Η εικόνα ήταν μια παρέμβαση στο τότε δημοψήφισμα της χώρας για το γάμο ανθρώπων του ίδιου φύλου.
Το έργο του στοχεύει επίσης να επισημάνει τη δαιμονοποίηση των νέων με βάση την εμφάνιση και την ενδυμασία τους, αλλά και τη συλλογική καταδίκη τους μέσω στερεοτύπων, που εξακολουθεί να υπάρχουν στην Ιρλανδία.
Ο Caslin, ο οποίος εργάζεται ως δάσκαλος τέχνης και σχεδίου, είχε δει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις μιας τέτοιας περιθωριοποίησης.
Όπως λέει ο ίδιος, σε συνέντευξη του στο Designboom, χρησιμοποιεί την τέχνη του δρόμου, καθώς «από την ίδια τη φύση της, επιτρέπει τη συζήτηση μεταξύ του καλλιτέχνη και του κοινού».
Τα θέματα του τα εντοπίζει μετά από μια μακρά περίοδο έρευνας, για το κοινωνικό ζήτημα που θέλει να εξετάσει. Αυτό θα μπορούσε να πάρει από τρεις μήνες έως δύο χρόνια ανάλογα με το αντικείμενο.
Τα σχέδια του δημιουργούνται σε ένα διάστημα από δύο έως επτά εβδομάδων και τα κολλά στην επιφάνεια του κτιρίου που επιθυμεί, χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενο υλικό. Η εγκατάσταση στη συνέχεια φωτογραφίζεται και διαδίδεται online.
Ο Caslin επισημαίνει ότι το έργο του «είναι βιοδιασπώμενο και προσωρινό» και ως εκ τούτου μπορεί να εγκαταστήσει τα σχέδια του σε τοποθεσίες με σημαντική εθνική κληρονομιά.
Πηγή: Designboom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου