Μετάφραση- translation this blog

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Το «παλάτι της πορσελάνης»!

Κόστισε 900.000 δολάρια!Μια ηλικιωμένη Κινέζα, η 86χρονη Γιου Ερμέι (Yu Ermei), κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Ένα «παλάτι» φτιαγμένο μόνο από πορσελάνη και κάθε μορφής κεραμικά.
Το έργο ζωής για αυτήν τη γυναίκα, είναι κατασκευασμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική Τούλου (Toulou), με τα κυκλικά πολυώροφα κτίρια, στην πόλη Γιντεζέν (Jingdezhen), στην επαρχία της νότιας Κίνας Γιανγκζί (Jiangxi), η οποία θεωρείται και η
«πρωτεύουσα της πορσελάνης».
Η Yu είχε την ιδέα να χτίσει το «παλάτι από πορσελάνη», εκεί που έζησε όλη τη ζωή της και τώρα ήθελε να αφήσει πίσω της κάτι που θα βοηθούσε στην τουριστική αξιοποίηση του τόπου.
Η ηλικιωμένη γυναίκα είχε εργαστεί στην επιχείρηση κεραμικών από τα 12 χρόνια της. Πρώτα ως μαθητευόμενη σε εργαστήριο πορσελάνης και στη συνέχεια ως εργαζόμενη σε δύο κρατικά εργοστάσια.
Όταν απέκτησε αρκετή εμπειρία άνοιξε τη δική της βιοτεχνία για κατασκευή πορσελάνης. Η δουλειά αυτή της απέφερε πολλά χρήματα και το «παλάτι της πορσελάνης», ήταν για αυτήν ένας τρόπος να ανταποδώσει στην πόλη όσα της προσέφερε.
Εκτός από την πώληση πορσελάνης σε ολόκληρη την Κίνα και το εξωτερικό, η Yu Ermei είχε επίσης συλλέξει κεραμικά τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής της, αλλά δεν ήξερε τι να κάνει την τεράστια συλλογή της.
Έτσι, τα περισσότερα από τα 60.000 κομμάτια πορσελάνης που είχε συλλέξει, τα χρησιμοποίησε ως διακόσμηση για το «παλάτι» της.
Το κτίριο ξεπερνά τα 1.200 τετραγωνικά μέτρα και οι τοίχοι του δεν είναι χτισμένοι από τούβλα, αλλά από περίπου 80 τόνους σπασμένης πορσελάνης.
Το εκπληκτικό ανάκτορο της Yu Ermei προσφέρει, από το εξωτερικό του, ένα ξεχωριστό θέαμα με φωτεινά λαμπερά ψηφιδωτά μοτίβα εμπνευσμένα από διάφορα στοιχεία της κινεζικής κουλτούρας.
Σχέδια που περιλαμβάνουν, από δράκους και φοίνικες, μέχρι τα σημάδια των κινεζικών ζωδιακών συμβόλων. Το εσωτερικό είναι επίσης εκπληκτικό, καθώς η πορσελάνη καλύπτει σχεδόν τα πάντα, από τα δάπεδα μέχρι τους τοίχους.
Ακόμη και τα παράθυρα είναι διαμορφωμένα σαν αγγεία πορσελάνης και ψάχνεις να βρεις ένα εκατοστό του χώρου που δεν υπάρχει πορσελάνη.
Η Ermei ισχυρίζεται ότι η κατασκευή του «παλατιού» της κόστισε μια περιουσία, περίπου 6 εκατομμύρια γιουάν (880.000 δολάρια), και δεν περιλαμβάνεται η αξία της άθικτης πορσελάνης που χρησιμοποιείται ως διακόσμηση.
Αυτή εκτιμάται από την ίδια ότι φτάνει στα 40 εκατομμύρια γιουάν (5,8 εκατομμύρια δολάρια).
Παρά το φυσικό και οικονομικό κόστος αυτής της επικής επιχείρησης, η Yu Ermei λέει ότι δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένη.
Ελπίζει ότι το μοναδικό ανάκτορο της κεραμικής θα προσελκύσει τουρίστες και θα βελτιώσει τη ζωή των ντόπιων. Θεωρεί την περίπλοκα διακοσμημένη δομή, σαν το πιο σημαντικό και αξιομνημόνευτο επίτευγμα της.
Πηγές: Oddity Central και China Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου