Μετάφραση- translation this blog

Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Το μυστηριώδες υποβρύχιο δάσος!

Αποτελεί προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή!

Βρίσκεται στην ακτή της Αλαμπάμα, είναι αρχαίο, και βούλιαξε όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας. Η ανακάλυψη του δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα προειδοποίησης για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.
Η έρευνα για τον εντοπισμό του δάσους έγινε από έναν περιβαλλοντικό δημοσιογράφο Μπεν Ρέινς (Ben Raines), μετά από πληροφορίες δυτών ότι τα ψάρια πηγαίνουν γύρω από ένα
υποβρύχιο δάσος που καλύπτεται με ίζημα και βρίσκεται 18 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
«Ήταν σαν να μπαίνεις σε έναν κόσμο με νεράιδες» δήλωσε ο Raines, περιγράφοντας τις πρώτες του εντυπώσεις.
«Υπάρχουν κυπαρίσσια και κούτσουρα δέντρων, τα οποία μπορείς να αγγίξεις και να τα αποφλοιώσεις», πρόσθεσε.
Όπως διαπιστώθηκε από ερευνητές των πανεπιστήμιων της Λουιζιάνας και του Νοτίου Μισισιπή το δάσος έχει ηλικία 10.000- 12.000 ετών.
Η θαλάσσια περιοχή δεν ήταν απλώς ένα μυστικό δάσος, αλλά μια προϊστορική κάψουλα του χρόνου και του κλίματος σε μια περίοδο 1.000 ετών, όταν τα επίπεδα της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η περιοχή ήταν μια κοιλάδα περίπου 50.000 χρόνια πριν, που είχε ποτάμια μέσα από αυτήν, άγρια ​​ζωή και βάλτους.
Εκτιμούν, ακόμα, ότι το δάσος μπορεί να έχει παραμείνει κρυμμένο αν δεν ήταν ο τυφώνας Ιβάν, που χτύπησε την ακτή της Αλαμπάμα και της Φλώριδας το 2004.
Η καταιγίδα προκάλεσε τεράστια κύματα τα οποία μπορεί να μετακίνησαν περίπου τρία μέτρα από ιζήματα, αποκαλύπτοντας το δάσος.
Όταν το δάσος ήταν ζωντανό, ίσως ήταν μέρος ενός βάλτου στο οποίο το ίζημα είχε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.
Χωρίς οξυγόνο, τα βακτήρια αποσυνθέτουν πιο αργά το οργανικό υλικό και για το λόγο αυτό δεν έχει καταστραφεί.
Εάν το δάσος θάφτηκε γρήγορα μετά από μια πλημμύρα, για παράδειγμα, τα δέντρα μπορεί να έχουν διατηρηθεί χωρίς να προλάβουν να σαπίσουν.
Μάλιστα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστικά που αποκάλυψε το δάσος δεν προήλθε από τα δέντρα, αλλά από τη γύρη που βρέθηκε σε δείγματα ιζημάτων που το περιβάλλουν.
Η ανάλυση της γύρης αποκαλύπτει ότι μοιάζει περισσότερο με ένα παράκτιο δάσος σε περιοχές, όπου το χειμερινό κλίμα είναι ιδαίτερα ψυχρό.
Πηγή: Science Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου