Μετάφραση- translation this blog

Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Το καβούρι με το ανθρώπινο πρόσωπο

Ο θρύλος πίσω από το θαλάσσιο πλάσμα, που ονομάζεται και καβούρι σαμουράι.
Σ΄ ένα παραθαλάσσιο πάρκο κοντά στη Γέφυρα Κανμόνκιο (Kanmonkyo Bridge), στην ιαπωνική πόλη Σιμονοσέκι (Shimonoseki), βρίσκονται δύο χάλκινα αγάλματα που απεικονίζουν δύο πολεμιστές Σαμουράι σε έναν αέναο αγώνα
μάχη. Το μνημείο στήθηκε σε ανάμνηση μιας ιστορικής μάχης που έγινε πριν τουλάχιστον οκτώ αιώνες.
Το 1185, συγκρούστηκαν δύο ισχυροί στόλοι: ο ένας ήταν της οικογένειας Χίκε (Heike) (αυτοκρατορικών ηγετών) και ο άλλος των Μιναμότο (Minamoto), που αγωνίζονταν για τον έλεγχο του θρόνου. Η άγρια μάχη έγινε στον κόλπο Νταν-νο-ούρα (Dan-no-ura), έναν μικρό κόλπο. Στη διάρκειά της σκοτώθηκαν πολλοί πολεμιστές Σαμουράι, των οποίων τα σώματα έπεσαν στον πυθμένα της θάλασσας.
Στο τέλος της ημέρας, νίκησε ο στόλος του Μιναμότο Γιοριτόμο (Minamoto Yoritomo), ο οποίος θα γινόταν ο πρώτος στρατιωτικός ηγέτης της Ιαπωνίας. Η μάχη στον κόλπο έδωσε την αφορμή να γεννηθούν πολλοί θρύλοι, με τον πιο παράξενο απ΄ όλους αυτόν με ένα καβούρι.
Το καβούρι έχει ένα χαρακτηριστικό κέλυφος, με σχέδιο που μοιάζει αόριστα με το θυμωμένο πρόσωπο ενός Σαμουράι. Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν οι πολεμιστές Χίκε πέθαιναν, οι ψυχές τους μεταφέρθηκαν στα καβούρια και τα πρόσωπά τους χαράχτηκαν για πάντα στα κελύφη τους. Το καβούρι ονομάζεται Χικεγκάνι (Heikegani) ή καβούρι Χίκε (Heike).
Τα καβούρια είναι μικροσκοπικά – περίπου τέσσερα εκατοστά – και κανείς δεν τα έτρωγε. Οι ψαράδες τα έριχναν από τα δίχτυα πίσω στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε αφθονία. Οι πτυχές που παραπέμπουν σε πρόσωπο Σαμουράι είναι στην πραγματικότητα τα σημεία όπου οι μύες συνδέονται με το κελύφη. Απλώς τυχαίνει να μοιάζει με το πρόσωπο του πολεμιστή χάρη στην έμφυτη ικανότητα μας να βρίσκουμε πρόσωπα σε αντικείμενα – ένα φαινόμενο που ονομάζεται παρειδωλία.
Πηγή: Amusing Planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου