Μετάφραση- translation this blog

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Έξι λαχανικά προέρχονται από ένα φυτό

Μπορεί να μην το έχετε ακούσει, αλλά σίγουρα το φάγατε.
Πολλά λαχανικά που οι άνθρωποι αγοράζουν και τρώνε τακτικά, μπορεί να προέρχονται από αυτό το φυτό και να ανήκουν στο ίδιο είδος. Πρόκειται για το Μπράσικα Ολεράκεα (Brassica Oleracea),
που είναι γνωστό και ως φυτό άγριας μουστάρδας.
Στη διάρκεια των αιώνων, καλλιέργησαν το Μπράσικα Ολεράκεα σε «ποικιλίες», από τις οποίες προέκυψαν συγκεκριμένα λαχανικά.
«Το άγριο φυτό είναι ένα χοντροκομμένο βότανο, που προτιμά να αναπτύσσεται σε ασβεστολιθικές εκβολές, σε όλη την παράκτια περιοχή της Μεσογείου», είπε η Τζιν Όσνας (Jeanne Osnas), ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Περντιού, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.
«Πρόκειται για ένα διετές φυτό, που χρησιμοποιεί αποθέματα τροφίμων αποθηκευμένα κατά τη διάρκεια του χειμώνα στη ροζέτα των φύλλων του, για να παράξει λίγα κίτρινα λουλούδια στο τέλος του δεύτερου καλοκαιριού πριν πεθάνει. Απ΄ αυτά τα φύλλα προέρχονται εξημερωμένα παράγωγα σημαντικών τροφών μας», εξήγησε.
Το Brassica Oleracea καλλιεργήθηκε επιλεκτικά για εκατοντάδες χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσει δεκάδες άγρια διαφορετικά λαχανικά. Έτσι, λοιπόν, η επιλογή και η καλλιέργεια φυτών με μεγαλύτερα φύλλα ή μεγαλύτερα μπουμπούκια, οδήγησε στις διάφορες ποικιλίες.
Το κέιλ και το λάχανο, τα οποία αποτελούν μέρος του ίδιου υποείδους, δημιουργήθηκαν από φυτά με μεγάλα φύλλα, που εξημερώθηκαν κάποια στιγμή πριν το 300 π.Χ, στην Ευρώπη. Κόκκινα και πράσινα λάχανα αναπτύχθηκαν από μια ποικιλία του κέιλ, στα 1200, με την επιλογή ενός μεγάλου μπουμπουκιού στην κορυφή του φυτού. Το μπρόκολο δημιουργήθηκε από έναν προκάτοχο του κέιλ, στη δεκαετία του 1500. Το κουνουπίδι αναπτύχθηκε από τις εκατοντάδες ποικιλίες μπρόκολου.
Από την άλλη, η γογγυλοκράμβη δημιουργήθηκε από το παχύτερο στέλεχος ενός φυτού κέιλ, το 1500. Επίσης, το κινεζικό μπρόκολο, άλλο υποείδος του B. Oleracea, εξημερώθηκε στην Κίνα και ξεχωρίζει από το μπρόκολο, ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών που μοιάζουν με μικροσκοπικά λάχανα, εμφανίστηκαν το 1200.

Πηγή: Business Insider / Εικόνες Pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου