Μετάφραση- translation this blog

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Τα κοράκια δεν ξεχνούν!


Θυμούνται όσους τα έχουν βλάψει!
Τα κοράκια μας εκπλήσσουν κάθε λίγο και λιγάκι με τη νοημοσύνη τους, όπως αποδεικνύεται σε διάφορες έρευνες. Τώρα, μια μελέτη προειδοποιεί: προσέξτε αν βλάψετε ένα κοράκι, γιατί δεν σας ξεχνά!
Η έρευνα έγινε στην Αυστρία, για να διαπιστωθούν οι «εξελιγμένοι γνωστικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη μνήμη» των κορακιών.
Έτσι, η ομάδα των ερευνητών ήθελε να τα δοκιμάσει σε ένα
πείραμα, που έχει άμεση σχέση με τη μνήμη, αλλά και την αμοιβαία αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.
Πήραν εννέα κοράκια στα οποία ένας ερευνητής τους έδινε ψωμί και μετά τους ζητούσε να το ανταλλάξουν με ένα κομμάτι τυρί. Πράγμα που τα κοράκια έκαναν με μεγάλη χαρά.
Στον αντίποδα του «καλού» ερευνητή, υπήρχε ένα «κακός». Αυτός τους έδινε ψωμί και μετά ζητούσε, όπως και ο πρώτος, να του το δώσουν, πίσω για να πάρουν τυρί.
Τα κοράκια του το έδιναν, αλλά ο «κακός» έτρωγε το τυρί που τους είχε υποσχεθεί.
Μόλις τον είδαν να κάνει αυτό το πράγμα, φάνηκαν να αντιδρούν «με απογοήτευση». Άρχισαν να φωνάζουν, να δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα και να αποθηκεύουν προσωρινά ή να τρώνε τα υπόλοιπα κομμάτια του ψωμιού που δεν είχαν επιστρέψει.
Έδειχναν εκφράσεις κατανόησης της «αδικίας» που τους είχε γίνει, αλλά και προστασίας αυτών που είχαν, δηλαδή, τα κομμάτια του ψωμιού.
Στο επόμενο σκέλος του πειράματος, τα πουλιά είχαν μια επιλογή με ποιον θα ανταλλάξουν το ψωμί που τους έδιναν, ύστερα από λίγο καιρό.
Μετά από δύο ημέρες, τα περισσότερα πουλιά επέλεξαν τον «καλό» ερευνητή, ενώ το ίδιο έκαναν και μετά από 30 ημέρες, αποφεύγοντας τον «κακό»!
Κάτι που σημαίνει πως τα κοράκια δεν ξεχνούσαν το περιστατικό, της «αδικίας», τουλάχιστον για έναν μήνα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Behavior.
Πηγή: Treehugger / Εικόνες Pexels

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου