Μετάφραση- translation this blog

Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Ψάρι καλλιτέχνης!

Επί έξι εβδομάδες σκαλίζει… το νυφικό κρεβάτι!
Κάτω από τα νερά που περιβάλλουν το νησί Αμαμιοσίμα (Amamioshima) στην Ιαπωνία, ζει το λευκό πάφερφις (τετραόδοντας), το οποίο έχει ολόκληρο τελετουργικό για το ζευγάρωμά του: Δημιουργεί με τα πτερύγιά του μεγάλα κυκλικά
μοτίβα στην άμμο του βυθού, για να προσελκύσει το θηλυκό.
Μέχρι το 1995, το ψάρι κρυβόταν από τους επιστήμονες. Όμως, σε μια κατάδυση, οι ερευνητές είδαν τα ευαίσθητα μοτίβα και άρχισαν να παρακολουθούν τον βυθό, με την ελπίδα να ρίξουν φως στο μυστήριο. Μέσα σε έναν χρόνο βρήκαν την απάντηση.
Το αρσενικό λευκό πάφερφις αφιερώνει περίπου έξι εβδομάδες, για να φτιάξει τους κύκλους, οι οποίοι είναι 20 φορές μεγαλύτεροι από το μέγεθός τους. Μάλιστα, τους κοσμεί με κοχύλια και κλυπεαστεροειδή, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικοί. Κι όλα αυτά, για να προστατέψει τα ωάρια της συντρόφου από τα ρεύματα.
Όταν το θηλυκό φτάσει στην περιοχή και δει το αριστούργημα, αν το εγκρίνει, κατευθύνεται στο κέντρο του κύκλου. Με αυτόν τον τρόπο δίνει το σήμα ότι αποδέχεται την «πρόταση». Τότε το αρσενικό πλησιάζει και δαγκώνει το μάγουλο του θηλυκού. Κι έτσι, ξεκινά το ζευγάρωμά τους. Έπειτα, το θηλυκό φεύγει μακριά και δεν γυρίζει πίσω.
Αυτό το ψάρι είναι μοναδικό στα παιχνίδια με την άμμo, όμως υπάρχουν και άλλα είδη που κάνουν παρόμοιες δομές, για να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά, όπως είναι οι κιχλίδες στη λίμνη Μαλάουι της Ανατολικής Αφρικής.
Πηγή: Daily Mail / Βίντεο PBS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου