Μετάφραση- translation this blog

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Δάσος από βελανιδιές για πλοία

Όμως, ποτέ δεν πήγαν να τις κόψουν.
Στη Σουηδία, από την εποχή των Βίκινγκς, οι βελανιδιές, που είναι δέντρα αργής ανάπτυξης, χρησιμοποιήθηκαν για πλοία κάθε είδους. Στο νησί Βίσινγκσο (Visingsö), που βρίσκεται μέσα σε λίμνη, υπάρχουν εκατοντάδες στρέμματα ψηλών και ευθυτενών βελανιδιών.
Το 1830, λίγο μετά το τέλος των καταστροφικών ναπολεόντειων πολέμων, που οι αρχές έστειλαν μια αντιπροσωπεία, με στόχο να αναζητήσει πεδία για φύτευση, ώστε το ξύλο να χρησιμοποιηθεί
στην παραγωγή πλοίων.
Τρεις έφτασαν στο μακρόστενο νησί, στη μέση της Βέτερν (Vättern), η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας. Σ΄αυτό είδαν τρεις υπέροχες βελανιδιές έξω από την αγροικία μίας ηλικιωμένης γυναίκας. Μία από αυτές την πήραν πίσω μαζί τους στην Στοκχόλμη και δεν χρειάστηκαν πολλά, για να πείσουν το Βασιλικό Ναυτικό ότι το νησί είχτε τις τέλειες συνθήκες για την παραγωγή ξυλείας.
Έτσι, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια φυτεύτηκαν 300.000 βελανιδιές. Αν και γνώριζαν ότι τα δέντρα μεγαλώνουν αργά, ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό έβλεπε πολύ μπροστά. Όμως, από τη στιγμή που τα δέντρα ήταν έτοιμα, κάπου 150 χρόνια αργότερα, δεν υπήρξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τη χρήση τους. Εξάλλου, πλέον τα πλοία κατασκευάζονταν από άλλα υλικά.
Αλλά για να γίνει η δρυς κατάλληλη για την παραγωγή πλοίου, χρειάστηκε να φυτευτούν παράλληλα και άλλα είδη δέντρων όπως σφενδάμια, οξιές και άλλα, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των βελανιδιών.
Σήμερα, το δάσος καλύπτει 900 στρέμματα και έχει εξαιρετικά ψηλά και ασυνήθιστα ευθεία δέντρα. Το ξύλο τους είναι ιδανικό για δάπεδα, έπιπλα ακόμη και για βαρέλια ουίσκι. Το Βίσινγκσο είναι προσβάσιμο μόνο με πλοίο από την πόλη Γκρένα (Gränna) στην ανατολική ακτή της λίμνης, στη νότια Σουηδία.
Πηγή: Atlas Obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου