Μετάφραση- translation this blog

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Οι σύγχρονοι άνθρωποι των σπηλαίων!

Ζουν σε υπόγειες σπηλιές σκαμμένες σε βουνό!
Ξεκίνησαν σαν καταφύγια για του χειμερινούς μήνες και έγιναν μόνιμες κατοικίες για τους κατοίκους του αρχαίου χωριού Μέιμαντ (Maymand) του Ιράν, που βρίσκεται 900 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Τεχεράνης.
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, λέγεται ότι το Maymand κατοικήθηκε μόνιμα για περισσότερα από 2.000 χρόνια,
γεγονός που το καθιστά ένα από τα αρχαιότερα χωριά του Ιράν.
Οι υπόγειες κατοικίες σε σπηλιές, είναι σκαλισμένες σε μαλακό βράχο, ενώ από χαρακτικές που βρέθηκαν πάνω σε πέτρες στην περιοχή, εκτιμάται ότι οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν πριν από 10.000 χρόνια.
Στεγασμένη σε μια κοιλάδα μέσα στα βουνά του κεντρικού Ιράν, το Maymand έχει εξαιρετικά ζεστά καλοκαίρια και έντονα κρύους χειμώνες. Για να προσαρμοστούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι χωρικοί αλλάζουν σπίτια ανάλογα με την εποχή.
Το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου, ζουν σε σπίτια με ξύλινες στέγες, που βοηθούν στην προστασία τους από την αφόρητη ζέστη. Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάθετα και οι παγωμένοι χιονιάδες σαρώνουν την κοιλάδα, οι κάτοικοι του Maymand μπαίνουν στις υπόγειες σπηλιές.
Από τα 400 σπήλαια-σπίτια, τα 90 παραμένουν άθικτα και είναι άνετα. Περιέχουν έως και επτά δωμάτια, το καθένα περίπου 2 μέτρα ύψος και 20 τετραγωνικά, αν και το μέγεθος ποικίλλει από σπηλιά σε σπηλιά.
Οι σημερινοί κάτοικοι έχουν εκσυγχρονίσει τις σπηλιές για να ταιριάξουν στον τρόπο ζωής τους: διαθέτουν ηλεκτρική ενέργεια, η οποία επιτρέπει την ψύξη, ενώ έχουν ακόμη και τηλεοράσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και ο εξαερισμός είναι ελάχιστος.
Το μαύρο χρώμα που καλύπτει τους τοίχους σε μερικές σπηλιές είναι αποτέλεσμα της αιθάλης από τις φωτιές που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα ή τη θέρμανση των δωματίων.
Το χωριό ακολούθησε κάποτε την αρχαία μυστικιστική θρησκεία του Ζωροαστρισμού, που ευημερούσε υπό την περσική κυριαρχία. Τα απομεινάρια του πνευματικού παρελθόντος παραμένουν στο Maymand, όπως και το Κίτσεν Ντομπάντι (Kicheh Dobandi), μια σπηλιά που λέγεται ότι κάποτε ήταν ναός και τώρα είναι ένα μικρό μουσείο.
Τον 7ο αιώνα, το Ισλάμ ξεπέρασε τον Ζωροαστρισμό ως κύρια θρησκεία στο Maymand και σήμερα τα σπήλαια φιλοξενούν ένα από τα λίγα σπήλαια-τζαμιά στον κόσμο.
Η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού είναι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν βοοειδή σε ορεινούς βοσκότοπους και παίρνουν τα ζώα μαζί τους όταν μεταναστεύουν στις σπηλιές, οι οποίες διαθέτουν υπόγειους στάβλους.
Οι κάτοικοι συλλέγουν επίσης βότανα, τα οποία ισχυρίζονται ότι τους βοηθούν να επιτύχουν καλή υγεία και μεγάλη διάρκεια ζωής.
Σήμερα, όλο και λιγότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ζουν στις σπηλιές, αντί να μετακινούνται σε γειτονικές πόλεις τον χειμώνα και να επιστρέφουν το καλοκαίρι. Μόνο περίπου 150 άτομα κατοικούν στο χωριό καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.
Στο Maymand υπάρχουν ακόμη και σπηλιές όπου οι τουρίστες μπορούν να μείνουν τη νύχτα για να ζήσουν έναν τρόπο ζωής που έχει επιμείνει επί χιλιετίες.
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου