Μετάφραση- translation this blog

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018

Υποβρύχιος γυάλινος λαβύρινθος!

Δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή έκρηξη!
Έναν ασυνήθιστο γεωλογικό σχηματισμό εντόπισαν ερευνητές σχεδόν 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού.
Πρόκειται για ένα δίκτυο λαβυρίνθων, το οποίο εκτείνεται σε 7,3 χιλιόμετρα και δημιουργήθηκε από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου.
Το υποβρύχιο ηφαίστειο που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του δυτικού Ειρηνικού, εξερράγη και έχυσε ένα χείμαρρο
λιωμένης λάβας, κάποια εποχή μεταξύ του 2013 και του 2015.
Όταν η λάβα ήρθε σε επαφή με το ψυχρό θαλασσινό νερό, άρχισε να ψύχεται απότομα και να δημιουργεί τους λαβυρίνθους στις τρύπες που υπήρχαν στον βυθό.
Οι ερευνητές εντόπισαν αυτό το «γυάλινο παλάτι» κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης ρουτίνας το Δεκέμβριο του 2015, ρομποτικών υποβρυχίων με στόχο να ανακαλύψουν κρυφά υδροθερμικά ανοίγματα. Ωστόσο, οι ηφαιστειακές κοιλότητες αποδείχθηκαν πολύ πιο ενδιαφέροντα ευρήματα.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον θαλάσσιο γεωλόγο του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, Μπιλ Τσάτγουικ (Bill Chadwick), παρατήρησαν αρχικά ότι η επιφάνεια της δομής ήταν απαλλαγμένη από ιζήματα και έβγαζε ένα γαλακτώδες υδροθερμικό υγρό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ψυχρή λάβα ήταν ακόμα φρέσκια.
Μια δεύτερη έρευνα που διεξήχθη το 2016, επέτρεψε στην ομάδα να προσδιορίσει περαιτέρω το χρονικό σημείο της έκρηξης. Όπως αναφέρει η μελέτη τους, οι ροές λάβας παρουσίαζαν ένα «ταχύτατα μειούμενο υδροθερμικό σύστημα» που έδειξε την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε μόλις μήνες πριν από την αποστολή του Δεκεμβρίου του 2015
Η νέα ανακάλυψη είναι μοναδική, γιατί δίνει σύγχρονα στοιχεία υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων, καθώς η γνώση των επιστημόνων στηρίζεται σε αρχαία ηφαίστεια.
Συγκριτικά, το δίκτυο του λαβυρίνθου που βρέθηκε κρυμμένο στα λίγα εξερευνημένα βάθη της τάφρου των Μαριάνων, είναι σχετικά νέο, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αποκτήσουν καινούργιες γνώσεις τόσο για τη χημική αλχημεία της θάλασσας, όσο και για τις βιολογικές κοινότητες που εξακολουθούν να ζουν εκεί.
Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι υπάρχουν πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων γαρίδων, καβουριών και αστακών, που αποικίζουν στον γυάλινο λαβύρινθο.
Οι ερευνητές είχαν εντοπίσει ενδείξεις για περίπου 40 εκρήξεις σε βάθη κάτω από τα 500 μέτρα, πριν από το 1990, αλλά δεν είχαν εντοπιστεί στοιχεία, πιθανώς λόγω έλλειψης επαρκούς τεχνολογίας.
Ωστόσο, όλο και πιο προηγμένα συστήματα παρακολούθησης μπορεί σύντομα να γνωστοποιήσουν τους επιστήμονες παρόμοιους λαβύρινθους γυαλιού.
Πηγές: Smithsonian και New York Times / Photo Credit Oregon State University/Bill Chadwick /Επιμέλεια Snoopit24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου