Μετάφραση- translation this blog

Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Τα χωριά με τους εκατοντάδες πελαργούς!

Οι χωρικοί καταγράφουν τη ζωή τους!
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο ή γραφικό, ωστόσο οι κάτοικοι μικρών χωριών κοντά στους υγροτόπους της κοιλάδας του Αραράτ, στην Αρμενία, παρακολουθούν τα περισσότερα από 650 ζευγάρια λευκών πελαργών που φτάνουν στην περιοχή τους.
Σημειώνουν πότε έρχονται, πόσο κάθονται, πόσα αυγά κάνουν, πόσοι νεοσσοί επιβιώνουν και πότε αναχωρούν για τα ζεστά κλίματα.
Οι χωρικοί συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Nest Neighbors» και στόχο έχει την παρακολούθηση της υγείας των πελαργών, οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί για τα οικοσυστήματα
των υγροτόπων της περιοχής.
Από τα τέλη Μαρτίου έως τον Αύγουστο κάθε χρόνο, περίπου 650 ζευγάρια λευκών πελαργών εκτρέφονται σε γειτονικά χωριά της Αρμενίας, ζώντας σε αριθμημένες φωλιές, όπου θα εκκολαφθούν τα αυγά τους και θα μεγαλώσουν τα μωρά τους.
Οι πελαργοί, που σύμφωνα με την παγκόσμια λαογραφία φέρνουν τα μωρά στις οικογένειες των ανθρώπων, χρησιμοποιούν την Αρμενία ως σημείο στάσης για τη δική τους αναπαραγωγή, στο μακρινό ταξίδι τους από τη Δυτική Ευρώπη προς την Αφρική.
Ταυτόχρονα, περισσότερες από 1.000 οικογένειες σε αυτά τα αρμενικά χωριά θα πάρουν μολύβι και χαρτί και θα παρακολουθούν την πρόοδο των πελαργών στο πλαίσιο του προγράμματος που ξεκίνησε το 2006 ο Δρ. Καρέν Αγκαμπαγιάν (Karen Aghababyan).
Αυτός και η ομάδα του χαρτογράφησαν κάθε φωλιά πελαργού στη χώρα, και στη συνέχεια παρείχαν στους ντόπιους ερωτηματολόγια με τη μορφή ημερολογίου, που έπρεπε να συμπληρώνουν.
Οι χωρικοί που αρχικά αντέδρασαν, τελικά, συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα και καταγράφουν σημαντικά γεγονότα στα ημερολόγια τους, για να ενημερώνουν τoν Aghababyan.
Όπως τον αριθμό της φωλιάς που παρακολουθούν, την ημερομηνία κατά την οποία φτάνουν οι πελαργοί, πόσα μωρά αποκτούν, τυχόν ατυχήματα με πτώσεις από τις φωλιές και άλλα παρόμοια.
Παράλληλα, οι εκατοντάδες πελαργοί αρχίζουν να προσελκύουν και έναν μικρό αριθμό τουριστών , οι οποίοι σταματούν στα χωριά και βλέπουν τις φωλιές τους, καθώς δεν είναι και τόσο συνηθισμένο θέαμα τόσοι πολλοί πελαργοί μαζεμένοι σε ένα μέρος.
Πηγή: Smithsonian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου