Μετάφραση- translation this blog

Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Βουτιές στις βαθύτερες καταβόθρες!

Θεωρούνται από τις πιο διάσημες για κολύμβηση!
Οι καταβόθρες και οι ρωγμές στο έδαφος μπορούν να σχηματιστούν χωρίς προειδοποίηση, καταπίνουν κτίρια, αυτοκινητόδρομους, και οτιδήποτε άλλο βρουν στο πέρασμά τους.
Ενώ είναι προφανώς καταστροφικές όταν συμβαίνουν, πολλές από τις πιο διάσημες κοιλότητες του πλανήτη, για κολύμβηση, σχηματίσθηκαν δεκάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια, χρόνια πριν.
Πολλοί είναι αυτοί που τις επισκέπτονται αναζητώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο, αλλά και δροσιά, τους καλοκαιρινούς μήνες.
Blue Hole, Santa Rosa, Νέο Μεξικό
Σε απόλυτη αντίθεση με την καυτή άμμο της γύρω ερήμου, η μπλε τρύπα βρίσκεται 185 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλμπουκέρκης.
Ουσιαστικά, είναι μια όαση που σχηματίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν το νερό έσπασε τον περιβάλλοντα ασβεστόλιθο, αναγκάζοντας την επιφάνεια της γης να βουλιάξει.
Το αποτέλεσμα είναι ένα υποβρύχιο σύστημα σπηλαίων, το βαθύτερο πέρασμα του οποίου φτάνει σε βάθος 60 μέτρων.
Σήμερα ο χώρος αναψυχής λειτουργεί ως καταδυτικό κέντρο όπου
οι δύτες και οι κολυμβητές μπορούν να εξερευνήσουν τα κρυστάλλινα γαλανά νερά τους, τα οποία φτάνουν σε βάθος περίπου 80 μέτρα.
Silfra Fissure, Ισλανδία
Είναι το σημείο όπου συναντώνται οι δύο ηπειρωτικές πλάκες. Η Σίλφρα Φίσουρ (Silfra Fissure) στην Ισλανδία φτάνει τα 206 μέτρα βάθος και σχηματίζει τη μακρύτερη υποθαλάσσια οροσειρά του κόσμου.
Μερικώς βυθισμένη από τον Ατλαντικό Ωκεανό, η κορυφογραμμή σχηματίστηκε περίπου πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια.
Βρίσκεται εκεί όπου συναντιούνται οι τεκτονικές πλάκες της Αμερικής και της Ευρασίας. Οι δύτες μπορούν να κάνουν βουτιά στα ψυχρά νερά των παγετώνων, και το χειμώνα να δουν τις νιφάδες χιονιού που επιπλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού.
Bimmah, Ομάν
Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η καταβόθρα Μπίμα (Bimmah), που βρίσκεται στην ενδοχώρα του Ομάν, δημιουργήθηκε από έναν μετεωρίτη.
Για το λόγο αυτό η όαση με τα τιρκουάζ νερά ονομάζεται «το αστέρι που έπεσε». Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους η βάθους 20 μέτρων τρύπα, δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν η διάβρωση του εδάφους προκάλεσε κατάρρευση σπηλαίου από ασβεστόλιθο.
Η καταβόθρα που προέκυψε είναι σαν πισίνα, και αποτελεί προσφιλή τόπο επίσκεψης καθώς έχει εύκολη πρόσβαση.
Cenote Ik-Kil, Γιουκατάν, Μεξικό
Το Σενότε Ικίλ (Cenote Ik-Kil), είναι μια τρύπα κολύμβησης που σχηματίστηκε μετά από κατάρρευση της οροφής σπηλαίου από ασβεστόλιθο, εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι Μάγια μπορεί να είχαν χρησιμοποιήσει αυτήν την καταβόθρα για να πραγματοποιήσουν ιερές τελετές και ίσως ακόμη και για ανθρωποθυσίες, καθώς οι αρχαιολόγοι έχουν βρει οστά και κοσμήματα.
Jacob’s Well, Τέξας
Η καταβόθρα καλύπτει μια έκταση 82 στρεμμάτων και βρίσκεται περίπου 57 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Όστιν στο Γουίμπερλι (Wimberley).
Το «πηγάδι του Ιακώβ» έχει δελεάσει τολμηρούς δύτες, που για γενιές πορσπαθούν να το εξερευνήσουν.
Η καταβόθρα περιλαμβάνει δύο σπήλαια που εκτείνεται πάνω από 1.500 μέτρα σε μήκος και φτάνουν σε βάθος τα 43 μέτρα. Οι σπηλιές δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση ασβεστολίθου που προκάλεσαν τα υπόγεια ύδατα.
Αρκετοί δύτες βυθού βρήκαν τον θάνατος στην προσπάθεια εξερεύνησης των σπηλαίων, αλλά για τους περισσότερους επισκέπτες είναι το κατάλληλο σημείο για κολύμβηση και διασκέδαση.
Πηγή: Smithsonian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου