Μετάφραση- translation this blog

Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Ένα χωριό γεμάτο κελάρια κρασιού!

Έχουν σκαφτεί μέσα στους λόφους!
Από αμνημονεύτων χρόνων, οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα υπόγεια κελάρια ελαχιστοποιούν την θερμοκρασία και την υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και του χρόνου, δημιουργώντας μια ιδανική ατμόσφαιρα για την αποθήκευση του κρασιού.
Έτσι, σε πολλά μέρη του κόσμου οι άνθρωποι άρχισαν να κτίζουν κελάρια κάτω από τα σπίτια τους, για να πληρούν -όσο γινόταν- αυτές τις προϋποθέσεις.
Όμως, οι κάτοικοι του χωριού Βερμπίτσε (Vrbice), στη Μοράβια, στην Τσεχία, έκαναν αυτό το βήμα παραπέρα. Αποφάσισαν να σκάψουν τις πλαγιές των λόφων που περιβάλλουν το χωριό, για να
φτιάξουν τα κελάρια τους.
Και δεν έμειναν μόνο στο να δημιουργήσουν κελάρια σε σπηλιές αλλά φρόντισαν και την εξωτερική τους εμφάνιση, δημιουργώντας ένα γοητευτικό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα.
Το Vrbice, με πληθυσμό μόλις 1.000 κατοίκων, βρίσκεται στην περιοχή Μπρίτζλαβ (Břeclav) και μοιάζει σαν ένα νησί μέσα σε μια θάλασσα από αμπελώνες.
Και, βέβαια, το κρασί που παράγεται είναι από τα καλύτερα σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη.
Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζωή στο χωριό περιστρέφεται γύρω από την παραγωγή κρασιού, είτε σε μεγάλη κλίμακα για να καλύψει τη μεγάλη εγχώρια και διεθνή ζήτηση, είτε σε οικογενειακό επίπεδο για τοπική κατανάλωση.
Το χωριό είχε παράδοση αιώνων στην παραγωγή κρασιού και κατά το τέλος του 17ου αιώνα οι κάτοικοι άρχισαν να κατασκευάζουν θολωτά κελάρια κάτω από τα σπίτια τους. Αλλά δεν έμειναν τόσο ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.
Τα περίφημα κελάρια Στρας (Straz), που ήταν η επόμενη κίνηση τους, δημιουργήθηκαν με το σκάψιμο στις πλαγιές των λόφων από ψαμμίτη του χωριού, τον 18ο και 19ο αιώνα.
Τα κελάρια είναι φτιαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο και μοιάζουν με μικρά σπίτια, τα οποία είναι διακοσμημένα με γοτθικές καμάρες και έχουν μεγάλο βάθος.
Οι τοίχοι των κελαριών είναι καλυμμένοι με ένα τύπο μούχλας, η οποία βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ωρίμανση του κρασιού.
Το μεγαλύτερο από τα κελάρια του Vrbice έχει βάθος επτά ορόφων, ενώ τα περισσότερα βρίσκονται δύο με τρεις ορόφους μέσα στη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου