Μετάφραση- translation this blog

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Καταπληκτικά σπίτια χτισμένα πάνω σε γραφικά γεφυράκια!(photo)

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι γέφυρες να χρησιμοποιούνται μόνο από οχήματα ή πεζούς, αλλά στο παρελθόν υπήρχαν πολλές οι οποίες είχαν πάνω τους σπίτια και καταστήματα.

Συγκεντρώσαμε τις πιο όμορφες και ξεχωριστές από αυτές για να δείτε σε ποια θα θέλατε να μένετε.
Οι γέφυρες είναι αποτυπωμένες στη συνείδηση του κόσμου ως έργα υποδομής. Ο σχεδιασμός μιας γέφυρας μπορεί να ποικίλλει, αλλά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της και οι αναλογίες της καθορίζονται αυστηρά από τη χρήση της και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Τι συμβαίνει όμως όταν μία γέφυρα
εμπλουτίζεται με άλλες χρήσεις και προγράμματα; Τότε παύει να αποτελεί έργο υποδομής και μεταμορφώνεται σε ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα!
Ponte Vecchio, Φλωρεντία, Ιταλία
Το όνομά της σημαίνει «Παλαιά Γέφυρα». Είναι το διασημότερο παράδειγμα κατοικημένης γέφυρας και είναι η παλαιότερη της Φλωρεντίας, αφού πολλοί πιστεύουν πως κατασκευάστηκε κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Πήρε τη σημερινή της μορφή το 1345, όταν ανακατασκευάστηκε ύστερα από την καταστροφή της από πλημμύρακαι ενσωματώθηκαν κατοικίες πάνω σε αυτή. Οι προσθήκες αυτές χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως εργαστήρια ή παρασκευαστήρια από διάφορους εμπόρους, όπως κρεοπώληδες και βυρσοδέψες, οι οποίοι κατοικούσαν πάνω από τα καταστήματα τους. Αυτό άλλαξε όμως όταν ο Δούκας Φερδινάνδος Α’ αποφάσισε να χρησιμοποιούνται από χρυσοχόους, κυρίως γιατί η προηγούμενη χρήση τους προκαλούσε πολλά σκουπίδια και δυσάρεστες οσμές! Σήμερα οι κατοικίες της Ponte Vecchio χρησιμοποιούνται ως καταστήματα souvenir, έργων τέχνης και κοσμημάτων. Αξιομνημόνευτο γεγονός στην ιστορία της γέφυρας αποτελέι η εντολή που έδωσε ο Αδόλφος Χίτλερ κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο να μην καταστραφεί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γέφυρες της Φλωρεντίας, καθώς τη θαύμαζε ιδιαίτερα.
Η γέφυρα παραλίγο να καταστραφεί το Νοέμβριο του 1966 από την υπερχείλιση του ποταμού Arno, ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις. Τα καταστήματα υπέστησαν μεγάλες καταστροφές αλλά η γέφυρα επιβίωσε στατικά!Η γέφυρα παραλίγο να καταστραφεί το Νοέμβριο του 1966 από την υπερχείλιση του ποταμού Arno ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις. Τα καταστήματα υπέστησαν μεγάλες καταστροφές αλλά η γέφυρα επιβίωσε.
Οι πιο όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις για τον ταξιδιώτη που θέλει να κάνει ήσυχες διακοπές!(photos)
Ponte di Rialto, Βενετία, Ιταλία
Άλλος ένας αρχιτεκτονικός θησαυρός της γειτονικής μας χώρας. Η διάσημη γέφυρα βρίσκεται στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας και φιλοξενεί πολλά καταστήματα. Αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο. Ύστερα από πολλές καταστροφές και πυρκαγιές, η γέφυρα ανακατασκευάστηκε πλήρως με πέτρα το 1589. Ο αρχιτέκτονας Antonio de Ponte που τη σχεδίασε είχε υποστεί κριτική για τη μορφή της, που είχε μία καμάρα και έντονη κλίση, καθώς πολλοί θεωρούσαν πως η αρχιτεκτονική της ήταν τόσο χαρακτηριστική που την καθιστούσε «ανόητη». Η γέφυρα, παρόλα αυτά, πέρασε το test του χρόνου και στέκει ακόμη αγέρωχη και δημοφιλής.
Η γέφυρα Rialto, είναι η παλαιότερη από τις 4 που υπάρχουν στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας και αποτελούσε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των περιοχών San Marco και San Polo.Η γέφυρα Rialto, είναι η παλαιότερη από τις τέσσερις στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας και αποτελούσε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των περιοχών San Marco και San Polo.
Krämerbrücke, Erfurt, Γερμανία
Βρίσκεται στo Erfurt της Γερμανίας, μοναδική στο είδος της σε περιοχή της Ευρώπης βόρεια των Άλπεων, και κατοικείται αδιάκοπα εδώ και 500 χρόνια. Συνδέει τις όχθες του παραπόταμου Breitstrom και πριν προστεθούν οι κατοικίες, χρησιμοποιούνταν ως πεζογέφυρα και φιλοξενούσε λαϊκές αγορές. Σήμερα, η πλειονότητα των κτισμάτων πάνω στη γέφυρα ανήκει στον δήμο και έχει εμπορική χρήση. τα περισσότερα από τα 32 κτίσματα κατοικούνται από τεχνίτες και αντικέρ. Η μακρά ιστορία της γέφυρας και η καθιέρωση της ως αρχιτεκτονική κληρονομιά συντέλεσαν στη δημιουργία του Krämerbrücke Foundation και κατά συνέπεια στη χρηματοδότηση της συντήρησής της έως τις μέρες μας. Οι ειδικές εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης που έγιναν τα τελευταία χρόνια έκαναν δυνατή και τη διέλευση οχημάτων πάνω από τη γέφυρα. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης έχει πάρει το όνομα του από τη γέφυρα και ονομάζεται Krämerbrückenfest. Λαμβάνει χώρα γύρω από τη γέφυρα και στην παλαιά πόλη κάθε χρόνο τον Ιούνιο.
Η γέφυρα έχει μήκος 120 μέτρων και αρχικά περιελάμβανε 62 στενές κατοικίες οι οποίες αργότερα μετατράπηκαν σε 32. Διέθετε εκκλησίες και στις δύο της πλευρές αλλά σήμερα επιβιώνει μόνο αυτή της ανατολικής πλευράς.Η γέφυρα έχει μήκος 120 μέτρα και αρχικά περιλάμβανε 62 στενές κατοικίες οι οποίες αργότερα μετατράπηκαν σε 32. Διέθετε εκκλησίες και στις δύο της πλευρές αλλά σήμερα επιβιώνει μόνο αυτή της ανατολικής πλευράς.
Pulteney Bridge, Bath, Αγγλία
Η γέφυρα Pulteney διασχίζει τον ποταμό Avon στο Bath της Αγγλίας και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της Βρετανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς από το 1955. Σχεδιάστηκε από τον Robert Adam, αφού εμπνεύστηκε από τον Andrea Palladio και  ολοκληρώθηκε το 1773 με κόστος £11,000. Είναι η μία από τις τέσσερις γέφυρες στον κόσμο που διαθέτουν καταστήματα σε όλο το μήκος τους και από τις δύο πλευρές τους. Η γέφυρα παρέμεινε στη μορφή που τη σχεδίασε ο Adam για λιγότερο από 20 χρόνια, καθώς οι πλημμύρες του 1799 και του 1800 κατέστρεψαν το βόρειο κομμάτι της, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ανακατασκευή. Οι καταστηματάρχες του 19ου αιώνα μετέτρεψαν την κατασκευή και τις προσόψεις των ιδιοκτησιών τους, αλλάζοντας παράθυρα και δημιουργώντας προεκτάσεις που αιωρούνταν πάνω από το νερό. Το 2009 τα δημοτικά συμβούλια του Bath και του North East Somerset πρότειναν να διακοπεί η διέλευση οχημάτων πάνω από τη γέφυρα και να χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς, όμως η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε το 2011. Έχοντας μήκος 45 μ. και πλάτος 18 μ., η ιστορική γέφυρα εξυπηρετεί πεζούς, ταξί και λεωφορεία και στέκει εντυπωσιακή όντας και μνημείο αρχιτεκτονικής προστατευόμενο από την UNESCO.
Η γέφυρα έχει μήκος 300 μέτρων και εδράζεται σε 3 καμάρες επιτρέποντας τη διέλευση σκαφών που πλέουν στον ποταμό Avon. Συχνά τη συγκρίνουν με το Ponte Vecchio, λόγω της μοναδικής της ομορφιάς.Η γέφυρα έχει μήκος 45 μέτρα και στηρίζεται σε 3 καμάρες επιτρέποντας τη διέλευση σκαφών που πλέουν στον ποταμό Avon. Συχνά τη συγκρίνουν με το Ponte Vecchio, λόγω της μοναδικής της ομορφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου