Μετάφραση- translation this blog

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Το κανάλι των δύο θαλασσών!

Ενώνει τον Ατλαντικό με τη Μεσόγειο!
Ένα γιγαντιαίο έργο για τη Γαλλία, που κάποτε εξυπηρετούσε όσο τίποτε άλλο το εμπόριο, σήμερα αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό τουριστών, λόγω της γραφικότητας του.
Κανάλ ντι Μιντί (Canal du Midi), λέγεται το σύνολο καναλιών, που αποτελούν έναν θαλάσσιο δρόμο 240 χιλιομέτρων, με τα μεγαλύτερα από αυτά να βρίσκονται στη νότια Γαλλία.
Το Canal du Midi ξεκινά από την λιμνοθάλασσα Το και καταλήγει στην Τουλούζη. Σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα από τον μηχανικό Πιερ-Πωλ Ρικέ (Pierre-Paul Riquet) και η κατασκευή είχε ως αρχιμηχανικό τον Ζαν-Πολυκάρπ Μαγκέ (Jean-Polycarpe Maguès).
Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά επιτεύγματα της
εποχής του και, από το 1996, το κανάλι, μαζί με τη ζώνη προστασίας 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Εκτός από το κυρίως κανάλι, για την υποστήριξή του έχουν κατασκευαστεί περισσότεροι από 90 υδατοφράκτες, οι οποίοι χρησιμεύουν στην εξισορρόπηση των υψομετρικών διαφορών, αγωγοί, γέφυρες και φράγματα.
Ο λόγος που κατασκευάστηκε αυτό το κανάλι, ήταν η διευκόλυνση της θαλάσσιας συγκοινωνίας, και η αποφυγή των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα πλοία στα στενά του Γιβραλτάρ μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.
Πριν κατασκευαστεί το κανάλι, το θαλάσσιο ταξίδι από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο, διαρκούσε ένα μήνα μέσω των στενών του Γιβραλτάρ και ήταν γεμάτο κινδύνους, κυρίως από πειρατές και έντονες καταιγίδες.
Η πιθανότητα να κατασκευαστεί μια εναλλακτική διαδρομή μέσω της Γαλλίας συζητήθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Ρωμαίους.
Αργότερα, πολλοί Γάλλοι βασιλείς εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή ενός καναλιού που θα μπορούσε να αποφύγει το πέρασμα γύρω από την Ισπανία, αλλά οι τεχνολογικές προκλήσεις ήταν υπερβολικές για να ξεπεραστούν.
Η κύρια δυσκολία ήταν η παροχή επαρκούς ποσότητας νερού στη λεκάνη απορροής, η οποία βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά μεταξύ της Μεσογείου και του Ατλαντικού. Κάτι που ξεπέρασαν τα σχέδια του μηχανικού Pierre-Paul Riquet.
Για διακόσια χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Canal du Midi,  οι αγρότες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο κανάλι για το εμπόριο τους.
Η κυκλοφορία των καναλιών έφθασε στο αποκορύφωμά της στα μέσα του 19ου αιώνα. Όμως, οι σιδηρόδρομοι έγιναν ο προτιμώμενος τρόπος μεταφοράς και η κυκλοφορία των πλοίων στο κανάλι μειώθηκε.
Παρόλο που το Canal du Midi δεν έγινε ποτέ η μεγάλη διεθνής διαδρομή που πίστευαν οι βασιλείς της Γαλλίας, συνέχισε να εξυπηρετεί τους τοπικούς εμπόρους για μεταφορά σιτηρών και κρασιού ακόμα και τη δεκαετία του 1980.
Σήμερα, το κανάλι χρησιμοποιείται κυρίως για αναψυχή και βόλτες με βάρκες, για θαλάσσια σπορ αποτελώντας σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου