Μετάφραση- translation this blog

Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Το μυστήριο με τον τιρκουάζ ποταμό!

Το χρώμα του οφείλεται σε χημικές ενώσεις ή είναι μια οπτική ψευδαίσθηση;

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει ένα ποτάμι με νερά που έχουν χρώμα τιρκουάζ, στην Κόστα Ρίκα. Πρόκειται για τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό του Ρίο Σελέστε (Rio Celeste), που βρίσκεται στην επαρχία Αλαχουέλα (Alajuela).
Ο Rio Celeste, που έχει μήκος 14 χιλιομέτρων, απασχολούσε πάντα
τους επιστήμονες που προσπαθούσαν να λύσουν το μυστήριο του τιρκουάζ χρώματος του.
Η μέχρι πριν από λίγα χρόνια επικρατούσα θεωρία, ήταν πως ο ασυνήθιστος χρωματισμός προκλήθηκε από υψηλά επίπεδα χαλκού. Όμως, οι έρευνες αποκάλυψαν ότι δεν υπήρχε χαλκός στο νερό.
Άλλοι είπαν ότι οφειλόταν σε χημικές ουσίες, όπως το ανθρακικό ασβέστιο και το θείο, ενώ μερικοί το απέδωσαν ακόμη και στην εγγύτητα του ποταμού με το ηφαίστειο Τενόριο (Tenorio).
Καθένας, ξεχωριστά, από τους επιστήμονες ήταν πεπεισμένος ότι μια μυστηριώδης χημική αντίδραση έκανε το νερό τιρκουάζ. Ποτέ, όμως, δεν είχαν εξετάσει την πιθανότητα μιας οπτικής ψευδαίσθησης.
Μέχρι το 2013, όταν μια ομάδα επιστημόνων πήρε δείγματα νερού από τον Rio Celeste και τους δύο παραποτάμους του, τον Σουρ Κρικ (Sour Creek) και τον Ρίο Μπουένα Βίστα (Río Buena Vista).
Το πρώτο πράγμα που τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων ήταν ότι ενώ τα νερά του Rio Celeste είχαν ένα ζωντανό τιρκουάζ χρώμα, τα δείγματα που συλλέγονταν στους δοκιμαστικούς σωλήνες ήταν εντελώς διαφανή.
Το ίδιο διαπιστώθηκε και με τα νερά των δύο παραποτάμων, ενώ δεν προέκυψε καμία χημική αντίδραση που να τα χρωματίζει. Έτσι, οι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο οπτικής ψευδαίσθησης.
Παρατήρησαν ένα στρώμα λευκής ουσίας που κάλυπτε όλα τα βράχια στο κάτω μέρος του Río Celeste και έλεγξαν και τους δύο παραποτάμους για αυτό το στοιχείο.
Ο Sour Creek είχε πολύ μικρές, σχεδόν ασήμαντες ποσότητες, αλλά ήταν άφθονες στο νερό του Río Buena Vista.
Αναλύοντας την ουσία με ηλεκτρονική μικροσκοπία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα είδος ορυκτού που αποτελείται από αλουμίνιο, πυρίτιο και οξυγόνο.
Αυτό ονομάζεται αργιλοπυριτικό άλας, το οποίο όταν αιωρείται στο νερό, αντανακλά το φως του ήλιου και εξαπατά το ανθρώπινο μάτι να βλέπει το νερό τιρκουάζ!
Υπήρχε όμως και άλλο ένα παζλ για να λυθεί. Εάν το Rio Buena Vista είχε επίσης μια αφθονία αργιλιοπυριτικών, πώς το νερό του φαινόταν εντελώς διαφανές, ενώ του Rio Celeste φαίνεται τιρκουάζ;
Αποδείχθηκε ότι ήταν θέμα μεγέθους σωματιδίων. Κατά την ανάλυση των δειγμάτων οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι τα σωματίδια αργιλοπυριτικού άλατος στον Rio Buena Vista είχαν μέγεθος 184 νανόμετρα, ενώ στον Rio Celeste ήταν πολύ μεγαλύτερα, στα 566 νανόμετρα.
«Αυτή η αύξηση του μεγέθους προκαλεί τη διασπορά του ηλιακού φωτός, έτσι ώστε να εμφανίζεται κυρίως στην κυανή περιοχή του ορατού φάσματος. Γι ‘αυτό και έχουμε το εντυπωσιακό ανοιχτό μπλε χρώμα του Rio Celeste», δήλωσε ο Δρ Μαξ Τσαβαρία Βάργκας (Max Chavarría Vargas), ο οποίος είναι επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας.
Πηγή: Oddity Central

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου