Μετάφραση- translation this blog

Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Η μυστική ανεξάρτητη Πόλη στην καρδιά του Λονδίνου όπου ακόμη και οι βασιλείς χρειάζονται άδεια για να μπουν


Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το περίφημο City του Λονδίνου.

Την ιστορική περιοχή, με τις αρχαίες αγορές και τις φημισμένες γέφυρες αλλά και με τους μοντέρνους ουρανοξύστες όπου χτυπά η καρδιά του χρηματοοικονομικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ για πολλούς αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα του…πλανήτη.
Όλα αυτά βέβαια είναι λίγο- πολύ γνωστά.
Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως το City του Λονδίνου αν και γεωγραφικά βρίσκεται στην καρδιά της
πρωτεύουσας της Αγγλίας δεν είναι μέρος αυτής.
Στην πραγματικότητα το City του Λονδίνου είναι μια άλλη πόλη μέσα στην πόλη του Λονδίνου.
mistiki-anexartiti-poli-kardia-londinou-opou-akomi-vasilis-chriazonte-adia-mpoun1
mistiki-anexartiti-poli-kardia-londinou-opou-akomi-vasilis-chriazonte-adia-mpoun2
Για την ακρίβεια, το City- γνωστό και ως Square Mile αφού η έκτασή του είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή του ενός τετραγωνικού μιλίου- μέχρι και τον Μεσαίωνα συνιστούσε ουσιαστικά αυτό που εκείνη την εποχή ονόμαζαν Λονδίνο. Η πόλη όμως με τα χρόνια επεκτάθηκε. Τα σύνορα όμως του City διατηρήθηκαν και σήμερα αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση.
Πως όμως προέκυψαν αυτά τα δύο «Λονδίνα»; «Υπεύθυνοι» είναι οι Ρωμαίοι που πριν από περίπου 2.000 χρόνια ίδρυσαν στις όχθες του Τάμεση την πόλη Londinium η οποία άνθισε εντός των ισχυρών τειχών που την περιέβαλαν τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικά στο χρόνο και αποτρεπτικά για τους επίδοξους εισβολείς.
Με τα χρόνια η πόλη γινόταν όλο και πιο ισχυρή οικονομικά και η δύναμή της μεγάλωνε. Έτσι ο Γουίλιαμ ο Κατακτητής έφτασε στην Αγγλία αποδείχθηκε δύσκολο να κατακτήσει την πόλη και έτσι επέλεξε να της αναγνωρίσει μια σειρά προνομίων ενώ η διοίκηση η πόλη – ως αντάλλαγμα- τον αναγνώρισε ως βασιλιά.
mistiki-anexartiti-poli-kardia-londinou-opou-akomi-vasilis-chriazonte-adia-mpoun3
mistiki-anexartiti-poli-kardia-londinou-opou-akomi-vasilis-chriazonte-adia-mpoun4
Ακόμη και οι βασιλείς χρειάζονται άδεια…εισόδου
Την ίδια επιλογή με τον Γουίλιαμ έκαναν και οι μονάρχες που τον διαδέχθηκαν αν και δεν έλειψαν και εκείνοι που φοβούνταν την ισχύ της πόλης και θέλησαν να την ανταγωνιστούν ιδρύοντας πχ την πόλη του Westminster. Από αυτή ουσιαστικά γεννήθηκε το δεύτερο Λονδίνο που γνωρίζουμε σήμερα, που είναι και η πρωτεύουσα της Μ.Βρετανίας και της Αγγλίας και αναπτύχθηκε γύρω από το Londinium, δηλ το σημερινό City του Λονδίνου.
Τα προνόμια του πάντως διατηρήθηκαν μέσα στο χρόνο και είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι βρετανοί μονάρχες, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ, θα πρέπει να ζητήσει άδεια για εισέλθει στην πόλη κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής ενώ υπάρχει ειδικός εκπρόσωπος του City στο Κοινοβούλιο με αποστολή να εμποδίζει νόμους που μπορεί να πλήξουν τα συμφέροντά του ή να εξασφαλίζει εξαιρέσεις από αυτούς.
mistiki-anexartiti-poli-kardia-londinou-opou-akomi-vasilis-chriazonte-adia-mpoun
mistiki-anexartiti-poli-kardia-londinou-opou-akomi-vasilis-chriazonte-adia-mpoun5
Επίσης το εύρωστο και πανίσχυρο City διαθέτει πολλά ακίνητα εκτός των τειχών που είναι διακριτά αφού φέρουν το θυρεό της πόλης, όπως η Γέφυρα του Πύργου του Λονδίνου ή ο σταθμός Paddington κ.α.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου