Μετάφραση- translation this blog

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Σέριφος..τι να δείτε στην «άγρια Κυκλαδίτισσα»!

Απλή, προσιτή, φιλόξενη. Ιδανική για ανάπαυση και ανέµελες στιγµές! Αν η γαλήνη είναι το ζητούµενο, τότε η Σέριφος είναι ο προορισµός!

Παραδοσιακοί οικισµοί, απόκοσµα τοπία, όµορφες παραλίες, γραφικά εκκλησάκια, αυθεντική κυκλαδίτικη αύρα δηµιουργούν ένα νησί που όταν το επισκεφθείς για πρώτη φορά θα θες πάντα να
επιστρέφεις για να ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο.
επιµελεια: Κατερίνα φωτοπουλου (kfotopoulou@dousiscom.gr)
Το Λιµάνι
Η ζωή του νησιού συγκεντρώνεται στο Λιµάνι ή αλλιώς Λιβάδι, έναν οικισµό γεµάτο ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Γύρω του, ένας τεράστιος φυσικός όρµος µε γαλήνια νερά και µία από τις µεγαλύτερες παραλίες, τον Αυλόµωνα.
Κάνοντας µια βόλτα στον παραθαλάσσιο δρόµο, θα αντιληφθείτε αµέσως ότι παρά την κίνηση (εδώ θα βρείτε αναρίθµητα ταβερνάκια, cafés και διάφορα µαγαζάκια, όλα µπροστά στο κύµα) δεν παύει να διατηρεί τα γοητευτικά χαρακτηριστικά ενός αυθεντικού κυκλαδίτικου τοπίου! Σε πρώτο πλάνο ψαρόβαρκες και καΐκια να πλέουν νωχελικά και τριγύρω ξέρα, πολλή ξέρα, µέχρι που το βλέµµα µένει καρφωµένο ψηλά… Σκαρφαλώνει εκεί όπου τα κάτασπρα κυβικά σπιτάκια δεσπόζουν στον άγριοκωνικό βράχο της Χώρας.
Η Χώρα
Πανέµορφη όταν τη βλέπεις από το λιµάνι, ακόµα πιο όµορφη όταν τη χαζεύεις από κοντά. Χτισµένη έτσι ώστε να «παρατηρεί» σιωπηλά τον όρµο του Λιβαδίου, η Χώρα της Σερίφου είναι µια απρόσµενη έκπληξη για τον επισκέπτη! Άγρια, απόρθητη και φαινοµενικά απόµακρη (αν και απέχει µόλις 5 χλµ. από το λιµάνι), έτσι σκαρφαλωµένη όπως είναι πάνω στον απότοµο βράχο, δείχνει να σε κρατάει σε απόσταση! Χωρισµένη σε δύο οικισµούς, την Κάτω και την Άνω Χώρα, σε καθοδηγεί αναγκαστικά (καθώς εκεί είναι το πάρκιγκ) να ξεκινήσεις από τη δεύτερη.
Η άφιξή σου σηµατοδοτείται µόλις αντικρίσεις τη συνοικία των Μύλων -όνοµα που πήρε από τους παλιούς µύλους που θα διακρίνεις εκεί. Φτάνεις στην Άνω Χώρα και η εξερεύνηση από εδώ γίνεται αποκλειστικά µε τα πόδια. Μερικά δεκάδες ασβεστωµένα σκαλιά αν ανέβεις, οι εικόνες αλλάζουν!

Βρίσκεσαι στην Πιάτσα… Αυτή η πλατεία µε τα καφενεία και την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου µοιάζει να παίζει τον δικό της ρόλο στη ζωή της Σερίφου. Με µια ιδιαίτερη πλαστικότητα, µια γραφικότητα και ένα νεοκλασικό κτήριο του 1907 (το οποίο στεγάζει το Δηµαρχείο), παραπέµπει σε κινηµατογραφικό σκηνικό.
Από εκεί µια περιπλάνηση χωρίς πυξίδα µέχρι και τον κάτω οικισµό θα είναι γεµάτη αναπάντεχες εκπλήξεις και όµορφες αρχιτεκτονικά γωνιές, που µοιάζουν η καθεµία ξεχωριστές πινελιές σε καµβά.
Το Κάστρο
Στο ψηλότερο σηµείο της Χώρας δεσπόζει από το 1430 επιβλητικό το βενετσιάνικο Κάστρο. Μετά από περίπου 10΄ περπάτηµα η θέα από την κορυφή του θα σε κάνει να νιώσεις πως πετάς! Ατενίζοντας το Λιβάδι και τα γύρω Κυκλαδονήσια, η καλύτερη ώρα για να το επισκεφθείς είναι το απόγευµα που τα βαθιά χρώµατα του ηλιοβασιλέµατος θα σε κάνουν να πιστέψεις κι εσύ ότι αυτή η Χώρα είναι µία από τις οµορφότερες των Κυκλάδων!
Το Μεγάλο Λιβάδι
Η Σέριφος δεν έχει χωριά να ανακαλύψεις, αλλά µικρούς οικισµούς χτισµένους πάνω σε λόφους. Εκτός από τη Χώρα και το Λιµάνι όµως, αυτό που πρέπει σίγουρα να δεις είναι και το Μεγάλο Λιβάδι! Η κατεξοχήν περιοχή των Μεταλλείων ασκεί πάνω σου µια γοητεία µυστηριακή! Κάτι το Ακρωτήρι του Κύκλωπα, κάτι η µεγάλη σπηλιά απέναντι (σαν το άγρυπνο µάτι του) και κάτι οι δεκάδες στοές των εγκαταλειµµένων -πλέον- µεταλλείων, προσφέρει εικόνες ταξιδιωτικές που δύσκολα συναντάς…
Τα Μεταλλεία
Μια οµολογουµένως ασυνήθιστη εµπειρία που θα ζήσεις στη Σέριφο είναι η επίσκεψη στην κεντρική στοά του ορυχείου στο Μεγάλο Λιβάδι. Ανάµεσα στις παλιές ράγες, τα εγκαταλειµµένα βαγόνια και τις µισογκρεµισµένες γέφυρες θα πάρετε µια γεύση από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι µεταλλωρύχοι του νησιού για πολλά χρόνια. Μια τέτοια υπόγεια πεζοπορία µπορεί να κρατήσει µέχρι 25΄. Ξεκινάει συνήθως από τη µεγάλη στοά στο Μεγάλο Λιβάδι µε τελικό προορισµό την ερηµική παραλία Κουταλά-Καλόγερο και σίγουρα δεν είναι από τις πιο συνηθισµένες ξεναγήσεις!
Η Μονή των Ταξιαρχών
Ίσως ένα από τα πιο όµορφα µοναστήρια των Κυκλάδων. Εντοπίζεται κοντά στο χωριό Γαλανή, πάνω από την παραλία Πλατύς Γιαλός. Είναι αφιερωµένη στους προστάτες του νησιού Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και είχε υποστεί πολλές ζηµιές µέχρι να πάρει τη σηµερινή φρουριακή µορφή της. Θα εντυπωσιαστείτε στο εσωτερικό από τον περίτεχνο αλεξανδρινό επιτάφιο, ενώ υπάρχουν και αρκετά σπάνια εκκλησιαστικά κειµήλια. Όσο για τις εικόνες του επιχρυσωµένου τέµπλου, θεωρούνται τυπικό δείγµα της κρητικής αγιογραφικής σχολής (τηλ. 22810 51027).
Ο Άσπρος Πύργος
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού είναι ο Άσπρος Πύργος στη διαδροµή ανάµεσα στη Χώρα και το Μεγάλο Λιβάδι. Χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο και πρόκειται για τον καλύτερα σωζόµενο της αρχαιότητας. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η πανοραµική θέα του σηµείου, η οποία φανερώνει ότι λειτουργούσε ως παρατηρητήριο για την προστασία αρχαίων ορυχείων της περιοχής. Από εκεί µπορείτε να ατενίσετε τον όρµο του Κουταλά και να δείτε απέναντί του το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.

Οι παραλίες
Άλλες βραχώδεις ή µε λεπτό βότσαλο, µε χρυσές αµµουδιές και νερά άλλοτε τιρκουάζ και ενίοτε καταπράσινα, οι παραλίες της Σερίφου -που σύµφωνα µε τους ντόπιους ξεπερνούν τις 70- ξεχωρίζουν όλες τους για τη γνήσια οµορφιά τους. Μπορεί για τις περισσότερες να πρέπει να κατηφορίσεις κακοτράχαλους χωµατόδροµους, όµως αυτή είναι και η γοητεία τους. Όταν πλέον τις αντικρίσεις, όλη η προσπάθεια δικαιώνεται… Μην περιµένεις ξαπλώστρες και beach bars.
Οι περισσότερες είναι έτσι όπως τις «έστησε» ο Θεός! Σκιά προσφέρουν τα ελάχιστα δέντρα ή τα αρµυρίκια, ενώ σε κάποιες, όπως η Βαγιά, το Γάνεµα και ο Κουταλάς θα βρεις κάποιες οµπρέλες και ταβερνούλες για τα απαραίτητα!
Οι πιο κοντινές στη Χώρα, το Λιβάδι και τα Λιβαδάκια, είναι οργανωµένες, ενώ η πιο γνωστή είναι η Ψιλή Άµµος µε χρυσαφένια αµµουδιά, η οποία µάλιστα το 2003 ανακηρύχθηκε η καλύτερη παραλία της Ευρώπης!
Τις εντυπώσεις κερδίζει ο Άγιος Σώστης µε τους δύο γειτονικούς κολπίσκους και το οµώνυµο εκκλησάκι σε µόνιµο φόντο, ενώ και ο Πλατύς Γιαλός µε τους τρεις κολπίσκους είναι µια αρκετά ιδιαίτερη πρόταση για µπάνιο.
Ο βυθός
Ο βυθός της Σερίφου είναι τόσο µαγευτικός όσο και οι παραλίες της, γι’ αυτό και κατατάσσεται στους καλύτερους καταδυτικούς προορισµούς της Ελλάδας. Η εξερεύνηση του ιταλικού ναρκοθετικού -που βούλιαξαν οι Γερµανοί- καθώς και αρκετών ναυαγίων, όπως το ατµόπλοιο στον όρµο Καλόγερου, η βουτιά στο υποθαλάσσιο µουσείο στο Μεγάλο Λιβάδι µε τα αµέτρητα βυθισµένα βαγόνια, αλλά και το κολύµπι µαζί µε τόνους που φτάνουν τα 300 κιλά στην περιοχή Κάβο Σπαθί είναι µερικές µόνο από τις εµπειρίες που θα σας µείνουν αξέχαστες!
Νησιώτικα γλέντια
Λίγοι είναι αυτοί που αντιστέκονται, ενώ αρκετοί από τους επισκέπτες φροντίζουν να βρίσκονται στο νησί σε κάποιο από τα πανηγύρια που πραγµατοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να ακούσουν παραδοσιακά όργανα, νησιώτικα τραγούδια και να χορέψουν µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε µερικά, όπως στο πανηγύρι της Αγίας Θέκλας (23/9), της Παναγίας της Σκοπιανής (15/8) και του Άγιου Σώστη (6/9), το γλέντι επαναλαµβάνεται και την επόµενη µέρα. Από αρχές Ιουνίου έως και τα µέσα του Σεπτέµβρη διεξάγονται περισσότερα από 30 πανηγύρια, µε το νησί να ζει στους δικούς του… εορταστικούς ρυθµούς!
Πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Σκαρφαλωµένη στον βράχο η Χώρα της Σερίφου. Γραφικά ξωκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί. Γραφικό σοκάκι στη Χώρα. Το λιµάνι από ψηλά. Το άγριο τοπίο θα σας γοητεύσει. Η Πιάτσα, η κεντρική πλατεία της Χώρας, σφύζει κάθε βράδυ από ζωή. Νοστιµιές από τη θάλασσα στα ταβερνάκια!
µια αγρια γη µε πολλους κρυµµενους θησαυρους, η σεριφος ξερει να σε απελευθερωνει! Ανοθευτη και µε µια αποκοσµη γοητεια, λενε οτι Ή θα την ερωτευθεισ Ή θα τη µισησεισ! αν σε κερδισει οµωσ, σε κραΤΑΕΙ για παντα δεσµιο τησ!
NOTES
Πού να µείνετε
Coco Mat Eco Residences Serifos
Μια ανάσα από την πανέµορφη παραλία της Βαγιάς, βρίσκεται σε ένα παλιό συγκρότηµα κατοικιών µεταλλωρύχων, χτισµένο το 1910, το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως, µε σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού και σύµφωνα µε σύγχρονες οικολογικές πρακτικές. Όλες οι κατοικίες του εκτείνονται σε δύο επίπεδα και έχουν κατασκευαστεί µε προσανατολισµό τη θάλασσα. Διαθέτουν ένα ή δύο υπνοδωµάτια, χώρο καθιστικού, κουζίνα και συστήµατα ύπνου COCO-MAT, κατασκευασµένα αποκλειστικά µε φυσικά υλικά. Από €195 (Παραλία Βαγιάς, τηλ. 22877 72977, www.serifos.coco-mat-hotels.com)
Ρίζες Hotel

Ένα κατά γενική οµολογία από τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Σκαρφαλωµένο κοντά στον Άγ. Σώστη, διαθέτει 14 µίνιµαλ αισθητικής διαµερίσµατα και δύο σουίτες µε ιδιωτικές πισίνες. Aπό €100 (Συµπόταµα, Άγ. Σώστης,
τηλ. 22810 52222, www.hotelrizes.gr).
Indigo Studios & Apts
Μόλις 40 µ. από την παραλία Λιβάδι, τα δύο αυτόνοµα συγκροτήµατα του Indigo αποτελούν µια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις διαµονής. Διαθέτουν 4 δίκλινα δωµάτια µε µεγάλες βεράντες και 7 διαµερίσµατα χωρητικότητας 2 έως 4 ατόµων, πλήρως εξοπλισµένα. Από €55/δίκλινο δωµάτιο, από €70/διαµερίσµατα (Λιβάδι, τηλ. 22810 52548, www.indigostudios.gr).
Πού να φάτε
Το ουζερί της Καλής
Φηµισµένη ψαροταβέρνα που σερβίρει δηµιουργικούς θαλασσινούς µεζέδες, όπως παέγια, ριζότο µε γαρίδες και κίτρινη κολοκύθα και αστακοµακαρονάδες. Από το µενού δεν λείπουν και τα τοπικά εδέσµατα, όπως η ρεβιθάδα γάστρας, οι σπιτικοί ντολµάδες και το αρνί στη στάµνα (Λιβάδι, τηλ. 22810 52301).
Takis
Με 37 χρόνια λειτουργίας και αρκετές βραβεύσεις στο ενεργητικό του -όπως αυτή της Aegean Cuisine- είναι από τις πιο κλασικές γευστικές στάσεις. Στο πλούσιο και καλοφτιαγµένο µενού του θα βρείτε από µαγειρευτά µέχρι φρέσκα ψάρια. Must η αχινοµακαρονάδα (Λιβάδι, τηλ. 22810 51159).
Νικούλιας
Διαχρονική αξία από το 1988 στον Πλατύ Γιαλό για αγνά σπιτικά πιάτα µε πρώτες ύλες που παράγονται από την οικογένεια των ιδιοκτητών (Πλατύς Γιαλός, τηλ. 22810 52174).
Σταµάτης
Οικογενειακή ταβέρνα πάνω στην παραλία του Λιβαδιού, η οποία φηµίζεται για τους παραδοσιακούς µεζέδες, τα νόστιµα µαγειρευτά και τα φρέσκα ψητά. Όλα είναι φτιαγµένα µε µεράκι και από ντόπια αγνά υλικά
(Λιβάδι, τηλ. 22810 51309).
για καφε & ποτο
Αερινό
Σηµείο αναφοράς του νησιού, κρυµµένο στα στενά της Χώρας. Ιδανική επιλογή για χαλαρό ποτό και ροµαντικά cocktails, παρέα µε latin και lounge µουσικές (Χώρα, τηλ. 22810 52592).
Shark
Μοναδικός χώρος, ντυµένος στα λευκά. Ό,τι πρέπει για υπέροχα cocktails και ατέλειωτο χορό. Η διακόσµηση στο εσωτερικό του µαγαζιού «φέρνει» κάτι από τον βυθό της θάλασσας (Λιβάδι, κιν. 6932 411657).
Tap
Από τα πιο γνωστά cocktail bars του νησιού στην Κάτω Πλατεία της Χώρας. Εδώ θα έρθετε από το πρωί για καφέ και snacks, µέχρι το βράδυ για ποτό (Χώρα, τηλ. 22810 52513).
Μεταλλείο
Από νωρίς το βράδυ σερβίρει ξεχωριστές γεύσεις µε εξαιρετική διεθνή κουζίνα, µέχρι το ρολόι να δείξει µεσάνυχτα, οπότε το σκηνικό αλλάζει. Με ροκ και mainstream µουσική, ο χώρος µεταµορφώνεται σε ένα εκπληκτικό music club, ενώ όλο τον χρόνο λειτουργεί και ως συναυλιακός χώρος
(Λιβάδι, τηλ. 22810 51755).
Yacht Club Serifos
Κλασικό σηµείο συνάντησης µε ιστορία από το 1938 όταν λειτουργούσε ως το καφενείο «η Σέριφος». Μόλις 300 µ. από το λιµάνι και µε θέα τη θάλασσα, ερχόµαστε κάθε στιγµή της ηµέρας για καφέ, ουζάκι µε σπιτικές νοστιµιές, cocktails και ποτό (Λιβάδι, τηλ. 22810 51888).
Οι Μύλοι
Παραδοσιακό καφενείο στην κάτω Πλατεία της Χώρας µε ιστορία που ξεπερνά τα 100 χρόνια! Εκτός από τους ντόπιους που απολαµβάνουν το καφεδάκι τους νωρίς το πρωί, από εδώ θα περάσουν όλοι οι επισκέπτες του νησιού για έναν καφέ µε χεροποίητα γλυκίσµατα ή για ένα κρασί µε µεζεδάκια (Χώρα, τηλ. 22810 51170).
Στου Στράτου
Το παραδοσιακό καφενείο του Στράτου αποτελεί σηµείο συνάντησης µε το δικό του φανατικό κοινό! Για καφέ και πρωινό, σπιτικά γλυκά αλλά και ευφάνταστους µεζέδες και χορταστικές ποικιλίες συνοδεία σπιτικού ρακόµελου (Χώρα, τηλ. 22810 52566).

Πώς να πάτε
Ακτοπλοϊκώς από το λιµάνι του Πειραιά µε Aegean Speed Lines (www.aegeanspeedlines.gr) ή Zante Ferries (www.zanteferries.gr) από €50 & Ι.Χ. €74,5 µε επιστροφή.
Δεξιά σελίδα, πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Άποψη από τα δωµάτια και την πισίνα του Ρίζες Hotel. Δωµάτιο µε θέα στο Coco Mat. Cocktails στο Shark. Χαµένοι στα σοκάκια της Χώρας. Καφεδάκι και γλυκό του κουταλιού στους Μύλους. Η απόλυτη χαλάρωση στην παραλία της Βαγιάς. Το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα πιάτο.
Πώς να πάτε
Ακτοπλοϊκώς από το λιµάνι του Πειραιά µε Aegean Speed Lines (www.aegeanspeedlines.gr) ή Zante Ferries (www.zanteferries.gr) από €50 & Ι.Χ. €74,5 µε επιστροφή.
Δεξιά σελίδα, πάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Άποψη από τα δωµάτια και την πισίνα του Ρίζες Hotel. Δωµάτιο µε θέα στο Coco Mat. Cocktails στο Shark. Χαµένοι στα σοκάκια της Χώρας. Καφεδάκι και γλυκό του κουταλιού στους Μύλους. Η απόλυτη χαλάρωση στην παραλία της Βαγιάς. Το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα πιάτο.

http://www.travelstyle.gr/serifo-ti-na-deite-sthn-agria-kikladitisa/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου