Μετάφραση- translation this blog

Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017

Το πανέμορφο πουλί με τις σπάνιες ικανότητες!

Βίντεο σε αργή κίνηση αποκαλύπτει τα μυστικά του!

Το κολιμπρί ή χαμινγκεμπερντ (Hummingbird), είναι ένα πολύ όμορφο πουλί με φτερά ουράνιο τόξο, το οποίο αποτελεί καμάρι και μονοπώλιο της Αμερικής, καθώς δεν βρίσκεται σε καμία άλλη ήπειρο.
Ζει από τη νότια Αλάσκα μέχρι τη Γη του Πυρός και υπάρχουν περίπου 340 αναγνωρισμένα είδη του. Από αυτά τα 27 έχουν παρατηρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κέντρο της ποικιλομορφίας των κολιμπρί βρίσκεται στις βόρειες
Άνδεις, όπου στα δάση των βουνών και των πεδιάδων έχουν τις φωλιές τους 290 είδη.
Το μικρότερο από αυτά τα πουλιά μπορεί να ζυγίζει λιγότερο από 2 γραμμάρια. Το μεγαλύτερο, το γιγαντιαίο κολιμπρί, που βρίσκεται στο Περού και τη Χιλή, φτάνει τα 20 γραμμάρια.
Το σώμα του είναι γύρω στα 2,5 εκατοστά και άλλη τόση είναι η ουρά του. Τα περισσότερα κολιμπρί έχουν μήκους, περίπου, 5 εκατοστά.
Η ταχύτητα τους, η ικανότητα να στέκονται στον αέρα ή ακόμα να τρέχουν με την… όπισθεν, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά τους, που είχαν απασχολήσει τους ειδικούς από τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Τώρα, το National Geografic παρουσίασε ένα βίντεο σε αργή κίνηση και μέσα από αυτό δίνονται απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα.
Η καταγραφή του κολιμπρί έγινε με μία κάμερα υψηλής ταχύτητας, με 500 καρέ το δευτερόλεπτο. Η επεξεργασία του βίντεο έγινε σε υπολογιστή και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό ως εικόνα και ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την κίνηση του.
Τα περισσότερα πουλιά παράγουν σημαντική δύναμη ανύψωσης μόνο με το πτερύγιο τους που κουνούν πάνω κάτω.
Το μυστικό της ικανότητας αιώρησης του κολιμπρί βρίσκεται στην συμμετρία της κίνησης των πτερυγίων τους, που δεν πηγαίνουν πάνω κάτω, αλλά συστρέφονται και πάνω από τις 90 μοίρες!
Ένα κολιμπρί μπορεί να πετάξει σε πολλές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων και προς τα πίσω ή προς τα πλάγια. Τα φτερά του μπορούν να χτυπήσουν μέχρι και 100 φορές το δευτερόλεπτο και αναπτύσσει ταχύτητες έως 44 χιλιόμετρα την ώρα.
Ο καρδιακός τους ρυθμός μπορεί να υπερβαίνει τους χίλιες παλμούς ανά λεπτό και ρουφούν το νέκταρ από τα λουλούδια, που είναι η τροφή τους, με μια σχεδόν αόρατη κίνηση της γλώσσας.
Η γλώσσα τους είναι ένα εξειδικευμένο όργανο, σχεδόν διαφανές, και αποτελείται από δύο σωλήνες τυλιγμένους σαν φύλλα σελοφάν.
Την τινάζει μέσα στα λουλούδια μέχρι και 15 φορές το δευτερόλεπτο, ρουφώντας το νέκταρ ταχύτατα.
Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές οι διχαλωτή γλώσσα του μοιάζει με καλαμάκια και κάθε ένα από αυτά παίρνουν το νέκταρ σε ένα εκατοστό του δευτερολέπτου.
Το ενδιαφέρον είναι πως όταν βρέχει συνεχίζει να τρώει το νέκταρ και για να διώξει τα νερά από πάνω του, συμπεριφέρεται όπως ο σκύλος τινάζοντας δεξιά και αριστερά το κεφάλι του.
Ο εγκέφαλός των κολιμπρί, είναι το 4,2% του σωματικού βάρους τους, ενώ είναι τα μόνα πουλιά που μπορούν να αιωρούνται στον αέρα ακόμα και για 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο.
Επίσης, είναι τα μόνα πουλιά με «αντίστροφη ταχύτητα» – δηλαδή, μπορούν πραγματικά να πετάξουν προς τα πίσω.
Και είναι οι κάτοχοι ρεκόρ για τον ταχύτερα μεταβαλλόμενο ρυθμό, από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό στον πλανήτη.
Τα κολιμπρί είναι πολύ οικεία στους ανθρώπους καθώς βρίσκονται συνεχώς στους κήπους και πετούν πάνω από τα λουλούδια μαζί με τις μέλισσες, ομορφαίνοντας το χώρο με τα πολύχρωμα φτερά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου