Μετάφραση- translation this blog

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Το πουλί που ζει 40 χρόνια!

Και πετά χιλιάδες χιλιόμετρα  μεταναστεύοντας!
Το πάφιν (puffin) ή Φρατέρκουλα (Fratercula artica), είναι ένα θαλασσοπούλι που ζει στον βόρειο Ατλαντικό και αποτελεί σύμβολο για τους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών.
Επί αιώνες αυτό το πουλί με το πορτοκαλί φαρδύ ράμφος και τα ασπρόμαυρα φτερά, ήταν η τροφή τους, ειδικά για όσους ζούσαν στο αρχιπέλαγος των Εβρίδων, ενώ τα φτερά τους τα χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν κλεινοσκεπάσματα.
Αυτό το θαλασσοπούλι, εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη θάλασσα, όπου
κολυμπά σαν πάπια με τα μικρά πτερύγια των ποδιών του.
Επίσης, πετά χιλιάδες χιλιόμετρα για να μεταναστεύσει στα κατάλληλα κλίματα. Ζει περισσότερα από 40 χρόνια και όταν πετά, μπορεί να κάνει βουτιά από 60 μέτρα όταν εντοπίσει την τροφή του.
Ο φωτογράφος Μάρντο Μακλέοντ (Murdo MacLeod) επισκέφθηκε την αναπαραγωγική αποικία των puffin στο αρχιπέλαγος της Σκωτίας για να μάθει περισσότερα για αυτό το είδος του πουλιού και να τραβήξει εξαιρετικές φωτογραφίες του.
Το επιστημονικό όνομα του Fratercula artica, σημαίνει «μικρός αδελφός», αναφερόμενος στα μαύρα και άσπρα φτερά, καθώς θεωρείται ότι μοιάζει με τα ράσα των καθολικών μοναχών.
Το puffin είναι καλά προσαρμοσμένο για να κολυμπά στον ωκεανό, αλλά είναι και πολύ δυνατά στον αέρα, καθώς τα φτερά του λειτουργούν σαν έλικες και χτυπούν μέχρι και 400 φορές το λεπτό!
Κάτι που εξηγεί τις ατέλειωτες αποστάσεις που κάνει κατά τη μετανάστευση του. Μάλιστα, ένα θαλασσοπούλι βρέθηκε να έχει καλύψει 7.700 χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό σε 8 μήνες ταξιδιού, πριν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη αναπαραγωγής.
Οι περιβαλλοντολόγοι κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν τα είδη αυτού του πουλιού από την εξαφάνιση, καθώς τα 11 εκατομμύρια που υπάρχουν σήμερα θα μειωθούν κατά 80% στο δεύτερο μισό του αιώνα.
Η κύρια αιτία είναι η κλιματική αλλαγή, καθώς λιγοστεύουν τα μικρά ψάρια με τα οποία τρέφονται.
Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου