Η Κίνα έχει την πρωτιά σε ακόμη μια ιδιαίτερη εφεύρεση. Το σχέδιο του νέου της «ΑRΤ» τρένου συνδυάζει λεωφορείο, τραμ και τρένο σε ένα. Εκτός από το να ακολουθεί τις συνήθεις μεταλλικές ράγες, ακολουθεί διακεκομμένες βαμμένες λευκές
γραμμές στο δρόμο.
Τα αρχικά ART σημαίνουν «Αυτόνομο Σιδηροδρομικό Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς» και ο κατασκευαστής του οχήματος, η κινέζικη εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών CRRC, το αποκαλεί «έξυπνο λεωφορείο». Οδηγείται από τις λευκές γραμμές στο πεζοδρόμιο, με αισθητήρες κατά μήκος της διαδρομής και σε συνδυασμό με τους αισθητήρες στο ίδιο το όχημα. Αυτοί το βοηθούν να ακολουθήσει τις «εικονικές σιδηροτροχιές», να προσαρμοστεί στο περιβάλλον και σε απρόβλεπτες καταστάσεις σε πραγματικό χρόνο. Ο σχεδιασμός απευθύνεται στις κοινότητες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα εξαιρετικά ακριβά έργα του μετρό ή του τραμ.
Για παράδειγμα, το κόστος για την κατασκευή ενός χιλιομέτρου γραμμής μετρό, φτάνει ως και 102 εκατομμύρια δολάρια. Για ένα κανονικό λεωφορείο ART, χρειάζονται περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια αναφορά των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης. Το μηχανοκίνητο λεωφορείο μήκους 30 μέτρων, είναι πλήρως ηλεκτρικό και μπορεί να ταξιδέψει με πάνω από 40 χιλιόμετρα σε πλήρη φόρτιση.
Το πρώτο μοντέλο μπορεί να χωρέσει 300 επιβάτες σε τρία βαγόνια (με ως και 500 επιβάτες σε μελλοντικές διαμορφώσεις) και διαθέτει ελαστικά, αντί για μεταλλικές ράγες.
Μια γραμμή 6,5 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί στην κινέζικη πόλη Ζούζου και η λειτουργία του τρένου ART θα ξεκινήσει το 2018.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρωτότυπο τρένο, στο παρακάτω βίντεο

πηγή:.tilestwra.com