Μετάφραση- translation this blog

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Το χωριό που είναι εθισμένο στο σκάκι!


Ακόμα και οι νέοι με τα smartphone, παίζουν σκάκι ιντερνετικά!


Το σκάκι είναι η καθημερινή διασκέδαση των κατοίκων, στο χωριό Μαροτικάλ (Marottichal), στην περιοχή της Κεράλα, στην Ινδία, το οποίο κάποτε ήταν γεμάτο μπαρ και στέκια για παράνομα παιχνίδια.

Σήμερα όμως, επικρατεί απόλυτη ησυχία, με τους κατοίκους να συγκεντρώνονται σε τσαγιερί και να παρακολουθούν ή να παίζουν μια παρτίδα σκάκι.

Πολλοί θεωρούν πως αυτό το αρχαίο παιχνίδι έσωσε ένα χωριό,
πριν από 50 χρόνια, όταν ο ιδιοκτήτης μιας τσαγερί, ο Ουνικρισάν (Unnikrishnan) έφερε το σκάκι στη ζωή των πολιτών.

Τους είπε ότι το σκάκι προέρχεται από την Ινδία και δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα και τους έκανε να το αγαπήσουν όσο τίποτε άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οδηγοί λεωφορείων αφήνουν για λίγο τα δρομολόγια και τα αυτοκίνητα με αναμένη τη μηχανή, για να παίξουν μια γρήγορη παρτίδα σκάκι!

Κόσμος είναι συγκεντρωμένος και σε διάφορα μαγαζιά, όπου στους πάγκους στήνονται παιχνίδια, ενώ και στα σχολεία, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να παίζουν σκάκι.

«Σε άλλα ινδικά χωριά ίσως ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που γνωρίζουν σκάκι είναι λιγότερο από 50» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Σκακιστών του Marottichal, ο Μπέιμπι Τζον (Baby John). «Εδώ 4.000 από τους 6.000 κατοίκους παίζουν σκάκι, σχεδόν καθημερινά».

«Για εμάς το σκάκι είναι πιο εθιστικό από το αλκοόλ», πρόσθεσε. «Δεν παρακολουθούμε τηλεόραση εδώ, παίζουμε σκάκι και μιλάμε ο ένας στον άλλον».

Το χωριό έχει δελεάσει επισκέπτες από ξένες χώρες, όπως τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται να μάθουν το παιχνίδι ή να εξαντλήσουν τις δεξιότητές τους στο σκάκι.Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου