Μετάφραση- translation this blog

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Ζυμαρικά παίρνουν σχήμα στο πιάτο!

Ερευνητές αλλάζουν τη γευστική εμπειρία.

Μια ομάδα επιστημόνων στο ΜΙΤ έφτιαξε επίπεδα φύλλα ζελατίνης και αμύλου, τα οποία όταν βυθίζονται στο νερό, παίρνουν σχήματα ζυμαρικών και όχι μόνο: παραπέμπουν σε λουλούδια αλλά και σε σέλες αλόγων!
Αυτές οι δημιουργίες δεν ενισχύουν μόνο την παρουσίαση των
πιάτων, αλλά βασικός σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν, για να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των τροφίμων.
Ο Δρ Γουέν Γουάνγκ (Wen Wang), ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ανέφερε ότι σκέφτηκαν πως ίσως στο μέλλον το φαγητό που αλλάζει σχήμα, θα μπορούσε να συσκευαστεί επίπεδα και να εξοικονομήσει χώρο.
Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τη δουλειά τους σε συνέδριο στο Ντένβερ του Κολοράντο, έφτιαξαν επίσης δίσκους, οι οποίοι τυλίγονται γύρω από χαβιάρι αλλά και μακαρόνια, που χωρίζονται σε μικρότερα κομμάτια, όταν βυθίζονται σε ζεστό ζωμό.
Η έμπνευση για αυτή τη δουλειά ξεκίνησε όταν οι επιστήμονες ερευνούσαν την αντίδραση διαφόρων υλικών στην υγρασία. Εργάστηκαν και με ένα βακτήριο, που μπορεί να αλλάξει το σχήμα του, να συρρικνωθεί αλλά και να μεγεθυνθεί, όταν βρεθεί σε συνθήκες υγρασίας.
Τότε, αναρωτήθηκαν εάν άλλα βρώσιμα υλικά θα μπορούσαν να σχεδιαστούν και αν αλλάξουν το σχήμα τους, όταν εκτίθενται στο νερό. Άρχισαν να δουλεύουν με ζελατίνη και στην πορεία την συνδύασαν με βρώσιμη κυτταρίνη, για να δημιουργήσουν τα σχήματα που ήθελαν.
Οι ερευνητές δεν έμειναν στο εργαστήριο, αλλά θέλησαν να δουν τι γίνεται σε μια επαγγελματική κουζίνα. Έτσι, συνεργάστηκαν με τον αρχιμάγειρα ενός κορυφαίου εστιατορίου στη Βοστόνη, προκειμένου τα μηχανικά βρώσιμα προϊόντα τους να μπορούν να σταθούν σε ένα καλό πιάτο.
Πηγές: Daily Mail και ΜΙΤ / Εικόνες Michael Indresano Production

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου