Μετάφραση- translation this blog

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Πανέμορφα τοπία κρυμμένα κάτω από τις πολικές θάλασσες


Οι επιστήμονες λένε συχνά ότι οι άνθρωποι ξέρουν περισσότερα για την επιφάνεια του Άρη παρά για τη Γη.

Κάτω από το παγωμένο νερό, το οποίο περιβάλλει τους πόλους του πλανήτη μας, υπάρχει ένας κρυμμένος κόσμος απίστευτων τοπίων: αρχαία φαράγγια, κρατήρες, λόφοι και χωράφια.

Μια ομάδα επιστημόνων συνέταξε έναν νέο άτλαντα με μερικούς
από αυτούς τους σχηματισμούς, δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνες από τη συλλογή, κατά την ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη.

Συνολικά, περίπου 250 επιστήμονες από 20 χώρες συνέβαλαν στη δημιουργία του νέου άτλαντα (με το όνομα Atlas of Submarine Glacial Landforms).

Οι περισσότερες 3D απεικονίσεις, υψηλής ανάλυσης, των θαλασσών ελήφθησαν με ακουστικές μεθόδους, όπως σόναρ πολλαπλών δονήσεων, όπου αισθητήρες σε ερευνητικά πλοία στέλνουν ηχητικά σήματα στους βυθούς και καταγράφουν τις απαντήσεις πίσω στο πλοίο.


Εικόνα από τον Βοθνιακό Κόλπο, ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία παρουσιάζει λόφους σε σχήμα αυγών, οι οποίοι ανεβαίνουν μέχρι και 30 μέτρα πάνω από τον πυθμένα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πάγος που κινείται νότια προς έναν μεγάλο παγετώνα στη Βαλτική Θάλασσα, δημιούργησε αυτούς τους λόφους κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων περίπου πριν 20.000 χρόνια.


Πολυγωνικά σχέδια στη Θάλασσα Λάπτεφ, στην ανατολική Σιβηρία, τα οποία δημιουργήθηκαν από μεταβολές θερμοκρασίας.


Σχήμα από περιστρεφόμενο παγόβουνο στην κεντρική Θάλασσα του Μπάρεντς.


Αυτά τα σχέδια στην κεντρική Θάλασσα του Μπάρεντς είναι πολύ ρηχά, λίγα μέτρα βαθιά, αλλά πολύ ευρεία. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα σχηματίστηκαν από τεράστια παγόβουνα με επίπεδο πυθμένα, μεγαλύτερα από αυτά που κινούνται σήμερα στην Αρκτική.


Αυτά τα σχήματα έχουν χαραχθεί από πάγο, στη Δυτική Ανταρκτική, με το σκούρο μπλε να αντιπροσωπεύει τις βαθύτερες περιοχές.


Το υποθαλάσσιο έδαφος με κορυφογραμμές έξω από την ακτή του Καναδά.


Άλλη μία άποψη του πεδίου στον γεωλογικό σχηματισμό Σκότιαν Σελφ, που κοιτάζει προς τον ανατολικό Καναδά.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μελετώντας τα ίχνη προηγούμενων παγετώνων, θα είναι σε θέση να προβλέψουν πώς θα συμπεριφέρεται ο πάγος σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου