Μετάφραση- translation this blog

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Μανιτάρια λάμπουν στο σκοτάδι

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο.
Μια ομάδα ερευνητών από τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία έχει εντοπίσει τον τρόπο, με τον οποίο δύο είδη μανιταριών λάμπουν στο σκοτάδι.
Σε μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, περιγράφουν τα μανιτάρια Neonothopanus gardneri και
Neonothopanus nambi, τα οποία αναπτύσσονται και λάμπουν στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, αντίστοιχα.
Οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με οργανισμούς που παράγουν το δικό τους φως και η έρευνα έχει οδηγήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διαδικασία λειτουργεί σε πολλά έντομα και θαλάσσιους οργανισμούς. Αλλά πώς λειτουργεί στα μανιτάρια έχει παραμείνει ένα μυστήριο. Και σ΄ αυτήν τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έλυσαν τελικά το μυστήριο.
Σύμφωνα με προγενέστερη έρευνα, περίπου 80 είδη μανιταριών από τα 100.000 που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν βιοφωταύγεια. Πιστεύεται ότι λάμπουν στο σκοτάδι, για να προσελκύσουν σφήκες, σκαθάρια, μύγες, μυρμήγκια και άλλα πλάσματα, ώστε τα σπόρια τους να προσκολληθούν στο σώμα τους και να μεταφερθούν σε άλλα μέρη.
Η νέα έρευνα έδειξε ότι η βιοφωταύγεια παρατηρήθηκε στα μανιτάρια, όταν τα μόρια της ουσίας λουσιφερίνης αλληλεπιδρούν με ένα ένζυμο λουσιφεράσης, παρουσία οξυγόνου. Αυτή η αντίδραση είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή μιας ουσίας που εκπέμπει φως, η οποία λέγεται οξυλουσιφερίνη.
Επίσης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να δημιουργήσουν νέα χρώματα. Διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τα χρώματα που εκπέμπονται, από ένα πολτό από μέρη μανιταριού με αλλαγή της ποσότητας λουσιφερίνης στο μείγμα.

Πηγή: Phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου