Μετάφραση- translation this blog

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Γίνε για λίγο φάλαινα!

Κάμερα αποκαλύπτει το 24ωρό της.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ξεκλειδώνουν τα μυστήρια της ζωής των φαλαινών στην Ανταρκτική, κολλώντας αισθητήρες στην πλάτη τους, προκειμένου να καταγράψουν τις συνήθειές τους.
Καθώς οι φάλαινες καταδύονται, η κάμερα τις ακολουθεί στον υποβρύχιο κόσμο, βιώνοντας μια ημέρα στη ζωή ενός γίγαντα των ωκεανών. Βλέπουμε πού και πώς τρέφονται, πώς φυσούν δυνατά,
για να διώξουν τον πάγο της θάλασσας και να αναπνεύσουν. Παράλληλα, μαθαίνουμε μυστικά για την κοινωνική ζωή αυτών των θηλαστικών.
Ο Δρ. Άρι Φριντλάντερ (Ari Friedlaender), καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, με την υποστήριξη του WWF Αυστραλίας, θέλησε να αποκαλύψει τα μυστικά των φαλαινών, ώστε να σχεδιαστούν καλύτερα μέτρα για την προστασία τους.
Βίντεο WWF-Australia
«Ήδη βλέπουμε ότι οι φάλαινες περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους να κοινωνικοποιούνται και να αναπαύονται, ενώ τρώνε κυρίως το βράδυ και κατά της διάρκεια της νύχτας. Από τη στιγμή που έχουμε μια ιδέα για το πού και κάθε πότε τρέφονται οι φάλαινες, καθώς και το πού πηγαίνουν για να ξεκουραστούν, μπορούμε να σχεδιάσουμε τη σωστή διαχείριση της περιοχής για την προστασία των φαλαινών και των οικοσυστημάτων τους», δήλωσε.
Οι απομακρυσμένοι ωκεανοί γύρω από την Ανταρκτική συγκαταλέγονται στα πιο παρθένα και βιολογικά παραγωγικά μέρη στον κόσμο, με πάνω από 8000 διαφορετικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεκαπέντε διαφορετικά είδη φαλαινών και δελφινιών και πέντε είδη πιγκουίνου ζουν εκεί, ενώ τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ύδατα της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη του πλαγκτόν, που αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών του κόσμου.
Η Ανταρκτική λειτουργεί επίσης ως γιγάντιος ρυθμιστής του παγκόσμιου κλίματος. Νερά από όλους τους βόρειους ωκεανούς του κόσμου συναντιούνται και αναμειγνύονται εκεί, ενώ βαθιά ρεύματα και άνεμοι τα οδηγούν στις μετακινήσεις τους γύρω από την υδρόγειο.
Βίντεο WWF-Australia
Η Ανταρκτική όμως δεν είναι πια το άβατο που ήταν άλλοτε. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή, όμως υπάρχουν και άλλες που σχετίζονται άμεσα με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή. Κάθε χρόνο 30.000 τουρίστες επισκέπτονται την παρθένα αυτή περιοχή, ενώ περίπου 5.000 επιστήμονες εκεί διεξάγουν έρευνα. Τα πλοία που την προσεγγίζουν φέρνουν μαζί τους επικίνδυνα ξενικά είδη, ποντίκια και αρουραίους, που αποτελούν σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα της Αρκτικής και ειδικά για τις φωλιές των πουλιών.
Η αύξηση της αλιείας επίσης πιέζει τους πληθυσμούς ψαριών και απειλεί και τους πληθυσμούς κριλ, τα πολύ μικρά οστρακοειδή που αποτελούν τη βασική τροφή των φαλαινών. Τα κριλ χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ιχθυέλαιου, καθώς και ως τροφή για ψάρια υδατοκαλλιέργειας.
Βίντεο WWF Greece
Η προστασία της Ανταρκτικής αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς απαιτεί συνεργασία από 24 διαφορετικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την καθεμιά να έχει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε προτεινόμενα μέτρα προστασίας.
Πηγή: WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου