Μετάφραση- translation this blog

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Ο εκατομμυριούχος πρόσφυγας!

Έστησε ολόκληρη επιχείρηση σε προσφυγικό καταυλισμό!
Σε ένα στρατόπεδο 200.000 προσφύγων, στην Κένυα, ένας Αιθίοπας που έφυγε από την πατρίδα του για να γλυτώσει, κατάφερε να βγάζει πάνω από 10.000 δολάρια τον μήνα!
Ο Μεσφίν Γκεταχούν (Mesfin Getahun), έφυγε από την Αιθιοπία εν
μέσω πολιτικών αναταραχών και εγκαταστάθηκε σε αυτόν τον καταυλισμό Κακούμα, που βρίσκεται στην ξηρή, απομονωμένη και υποανάπτυκτη περιφέρεια Τουρκάνα, στη βορειοανατολική Κένυα.
Όταν πήγε εκεί, το 2001, δεν είχε τίποτα. Τώρα έχει το παρατσούκλι «εκατομμυριούχος» και διευθύνει μια επιχείρηση εισαγωγής και χονδρικής πώλησης διαφόρων προϊόντων στο στρατόπεδο των προσφύγων. Τα εμπορεύματά του προέρχονται από την Κένυα, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Ο 42χρονος Mesfin, πρώην στρατιωτικός, απασχολεί περίπου 40 εργαζόμενους, τόσο πρόσφυγες όσο και Κενυάτες. Η πρώτη δουλειά που έκανε στο στρατόπεδο ήταν να καθαρίζει το εστιατόριο για, περίπου, 10 ευρώ τον μήνα.
Τα χρήματα αυτά τα κράτησε και αγόρασε αλεύρι για να φτιάχνει ψωμί. Ο φούρνος του ήταν πετυχημένος, και μετά από κάποια χρόνια, άρχισε να πουλά ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων με  μικρό κέρδος.
Με περίπου 200.000 ανθρώπους που υπάρχουν στον καταυλισμό, ο οποίος άνοιξε το 1992, ο Getahun αισθάνθηκε ότι έπρεπε να αρπάξει την επιχειρηματική ευκαιρία που του εμφανιζόταν, για να ζήσει.
Οι πρόσφυγες, αλλά και οι ντόπιοι, ζητούν προϊόντα που δεν προσφέρονται από τις διεθνείς ενισχύσεις. Έτσι, στο μαγαζί του άρχισε να φέρνει κονσέρβες, σαμπουάν, σχολικά είδη, ρούχα, μαγειρικά σκεύη, προϊόντα ομορφιάς κ.λπ.
Οι πρόσφυγες, αλλά και τα μέλη της τοπικής φυλής Τουρκάνα, χρησιμοποιούν το κατάστημα του Getahun τόσο ως τόπο συνάντηση, αλλά και για δουλειές, καθώς ανταλλάσσουν τα σιτηρά τους με προϊόντα ή εργάζονται εκεί.
Πολλοί αγοράζουν και αγαθά για τα δικά τους μαγαζιά, καθώς δεν είναι μόνο ο Mesfin που έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσα στον καταυλισμό.
Επειδή είναι χριστιανός, έχτισε πολλές εκκλησίες, καθώς θεωρεί πως ο Θεός τον βοήθησε, ενώ έχει κάνει δωρεές και σε τζαμιά.
Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου